Curs valutar
 • EUR
  21.2684
  -0.0696%
 • USD
  17.8869
  -0.2041%
 • RUB
  0.2454
  0.163%
 • RON
  4.3249
  0.0162%
 • UAH
  0.6663
  -0.075%

FOTO „Ucigași profesioniști”. Chipurile presupușilor asasini ai președintelui Haiti, arătate în presa internațională

09 Iul. 2021, 16:12
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
09 Iul. 2021, 16:12 // În Lume //  Realitatea.md

Au apărut imagini foto în presa internațională cu presupușii asasini ai președintelui Haiti. Aceștia nu au chipurile blurate, stau jos și au mâinile încătușate la spate. Doi din cei 17 reținuți sunt americano-haitieni. Léon Charles, șeful poliției naționale din Haiti, a declarat că celelalte 15 persoane ar fi din Columbia și cel puțin șase dintre ei sunt foști militari.

„O să-i aducem în fața justiției”, a declarat Léon Charles, șeful poliției, în timpul conferinței de presă, în timp ce cei 17 suspecți încătușați stăteau pe podea, în apropiere.

El a adăugat că alte trei persoane au fost ucise și că poliția încă mai căuta opt suspecți.

Guvernul columbian nu a furnizat identitatea suspecților despre care se crede că sunt foști soldați, dar a ordonat armatei și poliției naționale să coopereze în ancheta aflată în curs de desfășurare în Haiti.

S-a format o echipă cu cei mai buni anchetatori… urmează să trimită date, informații financiare care sunt deja colectate, la Port-au-Prince”, a declarat generalul Jorge Luis Vargas Valencia, șeful poliției naționale din Columbia.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este la curent cu informațiile, potrivit cărora, cetățeni americano-haitieni se află în custodie. Cetățenii americano-haitieni au fost identificați de oficialii haitieni ca fiind James Solages și Joseph Vincent. Solages, 35 de ani, este cel mai tânăr dintre suspecți, iar cel mai în vârstă are 55 de ani, potrivit unui document pus la dispoziție de un ministru haitian, Mathias Pierre. El nu ar furnizat, însă, alte informații suplimentare cu privire la cei reținuți.

Solages a fost descris ca fiind un „agent diplomatic autorizat”, politician în ascensiune și coordonator al unei organizații caritabile pe care a înființat-o în 2019, în sudul Floridei, pentru a ajuta oamenii din orașul de coastă haitian Jacmel. Pe pagina sa de pe site-ul organizației de caritate, Solages spune că a lucrat anterior ca bodyguard la ambasada canadiană din Haiti. Departamentul de relații externe al Canadei a emis o declarație în care Solages numit, dar care spune că unul dintre bărbații reținuți a fost „angajat pe perioadă determinată ca gardă de corp de rezervă” la ambasada sa.

Atacul de miercuri comis de mai mulți oameni înarmați s-a soldat cu asasinarea prețedintelui Moïse în reședința sa privată. Soția lui a fost grav rănită și în prezent este în spital. După atac, premierul interimar Claude Joseph a declarat stare de asediu în țară.

Haiti, cea mai săracă țară din America, este o țară cu multe conflicte violente armate, iar recent s-au înregistrat mai multe proteste împotriva guvernării autoritare.

Moïse conducea prin decret de mai bine de un an, pentru că nu organizase alegeri, iar opoziția i-a cerut să demisioneze în ultimele luni. Premierul a declarat pentru Associated Press că alegerile programate pentru acest an ar trebui să se desfășoare chiar și în acest context.

În ciuda asigurărilor sale că ordinea va fi instaurată, există confuzie cu privire la cine ar trebui să preia controlul și o neliniște larg răspândită în rândul haitienilor.

Străzile în mod normal aglomerate din capitala Port-au-Prince sunt acum goale. Au fost auzite împușcături sporadice în depărtare, mijloacele de transport circulă rar, iar multe mici afaceri au fost închise temporar.

Ucigași profesioniști

Bocchit Edmond, ambasadorul haitian în Statele Unite, a declarat că atacul asupra lui Moïse, în vârstă de 53 de ani, „a fost efectuat de mercenari străini și ucigași profesioniști – bine coordonați” și că aceștia erau mascați ca agenți americani antidrog DEA.

DEA are un birou în capitala statului Haiti, pentru a asista guvernul în programele antidrog, potrivit Ambasadei SUA.

Soția lui Moïse, Martine, se afla în stare stabilă, dar critică și a fost transferată la Miami pentru tratament, a spus Edmond la Washington.

Republica Dominicană a declarat că închide frontiera cu Haiti și întărește securitatea în zonă.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate