Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

FOTO, VIDEO „Houston, avem piper”. Niște astronauți au reușit să crească ardei iuți în cosmos

07 Oct. 2021, 11:48
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
07 Oct. 2021, 11:48 // Cosmos //  Realitatea.md

„Houston, avem piper!”, s-a raportat din cosmos.  Pentru prima dată, astronauții SUA au reușit să crească la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) ardei iuți. Despre asta a anunțat și NASA pe contul oficial de Twitter.

Potrivit astronauților, planta de ardei iute este de tip chili și a crescut un pic mai greu decât ar putea să crească pe pământ, în aceleași condiții. Nu este clar deocamdată din ce cauză s-a întâmplat așa.

Experimentul a început din 12 iulie curent și a avut loc în condiții de microgravitație și a fost necesar pentru misiunile lungi efectuate în spațiul cosmic, astfel încât astronauții să poată avea acces mereu la vitamina C. La el, au participat astronauții NASA și angajații Centrului „Kennedy”.

Florile de ardei iute au fost polenizate de la distanță, iar prima roadă va fi culeasă la sfârșitul lunii octombrie.

SSI este o stație spațială experimentală aflată în spațiu. Ea poate servi ca spațiu locuibil pentru un echipaj, post de comandă pentru operații pe orbită în jurul Pământului și ca port de întâlnire și acostare pentru mici nave spațiale. Scopul pentru care este construită este studiul efectelor microgravitației și a menținerii vieții în spațiu și ca platformă de observație astronomică și a Pământului.

Fiind plasată pe orbită la o altitudine, ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ. Este un proiect la care participă cinci mari agenții spațiale: NASA (SUA), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).

Printre altele, de ce anume „Houston”:

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:09
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Oct. 2021, 14:09 // Societate //  Valentina Buză

Un bărbat de 46 de ani, suspectat de circulație ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari și trecerii peste frontiera vamală a Republicii Moldova a drogurilor, tăinuindu-le de controlul vamal, reținut în Belgia și extrădat autorităților din Moldova. Mai exact, la data de 27 octombrie curent, a ajuns în Republica Moldova pe cale aeriană și plasat în izolatorul de detenție a DP municipiului Chișinău.

Potrivit informațiilor, la începutul anului curent acesta a fost anunțat în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de Poliție Botanica.

„Bănuitul, în anul 2020 ar fi introdus în țară pe cale de contrabandă mii de pastile care ar conține substanță psihotropă, după care urma să le vândă pe teritoriul țării. În cadrul măsurilor de investigație, acesta a fost prins în flagrant în timp ce punea în circulație mii de pastile cu conținut psihotrop”.

În context, bărbatul a primit arest la domiciliu, iar la ședința de judecată nu s-a prezentat, astfel acuzatorul a susținut demersul privind înlocuirea măsurii preventive în arest pentru 30 de zile, cu anunțarea în căutare.

„Ca urmare a acțiunilor comune ale polițiștilor moldoveni și cei din Belgia, cu suportul BNC Interpol, acesta a fost reținut în pe teritoriul Belgiei”.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău