Curs valutar
 • EUR
  20.5231
  0.1384%
 • USD
  18.8234
  -0.2152%
 • RUB
  0.2723
  -0.0734%
 • RON
  4.2070
  0.618%
 • UAH
  0.5098
  -0.2354%

FOTO, VIDEO O copie a celulei lui Alexei Navalnîi, deschisă publicului, peste drum de sediul Ambasadei Rusiei la Berlin

25 Ian. 2023, 20:15
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Ian. 2023, 20:15 // Life //  Realitatea.md

Susţinători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi expun o copie a celulei acestuia în faţa sediului Ambasadei Rusiei la Berlin, relatează AFP. Trecătorii pot intra în celula de trei metri lungime pe doi metri lăţime, o copie a celei în care este încarcerat opozantul, într-o închisoare de înaltă securitate din Rusia.

”Am fost surprinsă că au închis uşa şi m-am simţit un pic cam incomodă”, a declarat Ania Nikolaeva, în vârstă de 26 de ani, care a vizitat această replică, plasată în faţa ambasadei ruse, situată pe celebrul bulevard Unter den Linden, în apropiere de Poarta Brandenburg. ”Eram mulţumită că avea să se termine în curând”, declară această rusoaică, originară din Sankt Petersburg, care participă la această acţiune pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Navalnîi.

Opozantul regimului lui Vladimir Putin, în vârstă de 46 de ani, este încarcerat în afara oraşului Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri est de Moscova, în urma unei condamnări cu privire la o deturnare de fonduri, una dintre numeroasele hotărâri pe care Navalnîi le denunţă drept încercări de reducere a sa la tăcere.

Fratele lui Aleksei Navalnîi, Oleg Navalnîi, s-a dus în faţa Ambasadei Rusiei marţăi, după ce a ispăşit o pedeapsă de trei ani şi jumătate în sistemul carceral rus. El a participat la proiectarea acestei celule.

Lumina pătrunde în celulă printr-o mică fereastră, situată la unul dintre capete şi luminează slab o chivetă mică, un WC în podea şi un pat, care se pliază pe timpul zilei.

”Sunt stupefiată de forţa sa, mai ales de forţa mentală”, a declarat Natalia Busch, în vârstă de 45 de ani, care face cu regularitate donaţii organizaţiei opozantului. ”Oamenii sunt foarte destabilizaţi şi impresionaţi de condiţiile în care Aleksei Navalnîi se află în prezent”, potrivit lui Eugen Nasîrov, în vârstă de 42 de ani, un voluntar însărcinat cu celula.

Instalaţia este deschisă 24 de ore din 24 şi funcţionează până la 23 februarie – cu o zi înainte de marcarea unui an de la invazia Ucrainei de către Rusia.

Aleksei Navalnîi – a cărui stare de sănătate s-a degradat în ultimele luni, potrivit apropiaţilor săi – a fost otrăvit cu noviciok, un agent neurotoxic de fabricaţie sovietică, în timpul unei deplasări electorale în Siberia, în 2020. El a fost îngrijit la Berlin şi îi acuză pe Vladimir Putin şi FSB-ul de faptul că se află la originea atacului.

Realitatea Live

27 Ian. 2023, 10:50
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
27 Ian. 2023, 10:50 // În Lume //  Romaniuc Victoria

Autoritățile japoneze extind sancțiunile împotriva Rusiei, se arată pe site-ul Ministerului Economiei, Comerțului și Industriei de la Tokyo. Pe lângă interzicerea exportului de echipamente medicale, echipamente pentru instalații nucleare, explorare de petrol și gaze, vor fi aplicate sancțiuni împotriva mai multor oficiali din Federația Rusă, a liderilor din Crimeea și a celor din Donețk și Lugansk, scrie RBC.

Din 3 februarie, Japonia va interzice importul de vaccinuri, echipamente medicale, materiale radioactive, roboți, echipamente pentru instalații nucleare, explorare de petrol și gaze naturale, precum și diverse substanțe chimice, inclusiv gaze lacrimogene, pulbere de amprentă, în Federația Rusă.

Totodată, lista include diverse componente și substanțe utilizate în trusele de testare a alimentelor. De asemenea, în ea se regăsesc amestecuri medicale, care conțin substanțe sau materii prime destinate produselor chimice militare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sancțiunile personale au fost extinse împotriva a 22 de persoane, inclusiv împotriva vicepremierilor ruși Dmitri Cernîșenko și Andrei Belousov, a viceministrul Apărării Mihail Mizințev (cunoscut ca măcelarul din Mariupol), ministrul Justiției Konstantin Ciuicenko, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova (care se ocupă cu deportarea copiilor din Ucraina, în vederea adopției în Rusia), precum și Președinta Comisiei Electorale Centrale a Rusiei, Ella Pamfilova.

Separat, guvernul japonez menține o listă de sancțiuni a persoanelor din Crimeea, autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk, precum și teritoriile ocupate din regiunile Herson și Zaporojie. Printre aceștia se numără Vladimir Bespalov, Evghenii Solnțev, Pavel Filipciuk, Andrei Trofimov și alte 10 persoane. În total, lista include 295 de persoane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală