Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

FOTO ZECE ani de muncă încununați cu SUCCES. Locuitorii satului SĂRĂȚICA NOUĂ vor avea, în sfârșit, apă și canalizare

09 Iul. 2021, 11:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
09 Iul. 2021, 11:54 // Societate //  Valentina Buză

Zi cu roșu în calendar pentru locuitorii satului Sărățica Nouă din raionul Leova. După ani buni de muncă, implicare și așteptare, ieri, 8 iulie, a fost dat în exploatare Proiectul „Alimentarea cu apă și canalizare a satului Sărățica Nouă”, și astfel, localitatea va beneficia de apă potabilă la robinet dar și menajeră, grație unui proiect de mediu finanțat din Fondul Ecologic Național.

Proiectul de construcție a apeductului de opt kilometri și a stației de tratare a apei purcede încă din anul 2008 când primăria comunei Sărățica Nouă a început să execute, prin intermediul proiectantului Pletenscaia Natalia, proiectul tehnic „Alimentarea cu apă și canalizare a satului Sărățica, raionul Leova”.

Potrivit autorităților locale, în anul 2012 a fost finisată proiectarea, iar ulterior planul a trecut toate verificările instanțelor de resort pentru a fi depus la Fondul Ecologic Național în speranța de a obține finanțare.

Astfel, doi ani mai târziu, mai exact în 2014, a fost obținută finanțarea proiectului de la Fondul Ecologic Național etapa I, iar în luna februarie a aceluiași an, a început executarea lucărilor de către antreprenorul Popov Vitalie, administrator Societatea Comercială „Vipart Plus” SRL.

În cadrul proiectului, în localitate au fost construite rețeaua de apă potabilă și cea menajeră:

 • 2 turnuri pentru apă menajeră;
 • un turn pentru apă potabilă;
 • circa 8 km de rețele de apeduct;
 • 1,2 km de rețele pentru sistemul de canalizare;
 • stație de tratare a apei;
 • stație de epurare a apelor reziduale.

În context, la evenimentul de lansare a apeductului a fost prezent Mihail Raevschi, primarul comunie Sărățica Nouă, Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurco Ghenadie, Secretar de Stat al Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Maria Dubceac, Șef Direcția Finanțe Consiliul raional Leova, Popov Vitalie, administrator Societatea Comercială „Vipart Plus” SRL, antreprenor în administrarea proiectului „Alimentarea cu apă și canalizare a Satului Sărățica Nouă”, Ion Stanciu, responsabil tehnic al proiectului Alimentarea cu apă și canalizare a satului Sărățica Nouă, Constantin Lungu, Compania Aqua Sistem.

Totodată, au fost prezenți și consilieri, dar și locuitori ai comunei.

„Pentru noi este o sărbătoare foarte mare. Satul a fost conectat și va beneficia atât de apă potabilă, cât și menajeră. Avem trei turnuri, dintre care 2 turnuri conțin câte 50 de tone de apă menajeră, iar un turn de 15 tone în care va fi apă potabilă. Totodată, în sat avem și o stație de epurare a apei. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat la realizarea acestui proiect”, a declarat primarul comunei Sărățica Nouă, Mihail Raevschi.

Prezent la eveniment, Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a conchis că de fapt, acesta este proiectul și meritul locuitorilor.

„Acesta este proiectul dumneavoastră și felicitări pentru contribuția proprie pe care ați acordat-o. Cu siguranță acesta nu este ultimul proiect implementat în această localitate pitorească”.

Locuitorii sunt convinși că acesta este încă un pas în dezvoltarea satului și speră că nu este ultimul proiect implementat în localitatea de baștină.

„Pentru localitățile mici este complicat să implementezi proiecte de așa nivel, pe motiv că, contribuția obligatorie este de 15 procente din partea comunității”, a menționat Hîțu Antonina, consilier și coordonator de proiect.

De anticipat că, lucrările au fost finisate în iunie curent, iar costul total al proiectului constituie circa 12 milioane de lei. Din suma totală necesară, circa 10 milioane au fost oferiți din Fondul Ecologic Național, restul banilor constituind contribuția autorităților publice locale de nivelul I și II, dar și a localnicilor.

 

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 19:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Cristina Vlah
28 Iul. 2021, 19:51 // Societate //  Cristina Vlah

La piața „Calea Basarabiei”, mun. Chișinău au fost deconspirate schemele de corupție, care se desfășurau de mai bine de un an, informează Realitatea.md.

În speță, începând cu vara anului 2020 și până în prezent, funcționarii din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani, mun. Chișinău, extorcau „taxa de protecție” de 500 de lei pe lună de la agenții economici, care desfășurau activitate comercială în piață, pentru a nu fi documentați pentru diferite abateri legislative.

Recent, au fost efectuate percheziții în magazine din piața „Calea Basarabiei” și în sediul sectorului de poliție din cadrul acestei piețe.

Ofițerii SPIA, în colaborare cu Procuratura Anticorupție, în cadrul cauzei penale pornite conform elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzute de art.324 alin.(1), 325 alin.(1) Cod Penal, au documentat acțiunile pretins ilegale ale funcționarilor MAI și agenților economici care desfășoară activitate comercială pe teritoriul pieței.

Ca urmare, un colaborator de poliție din cadrul IP Râșcani, a fost reținut pentru 72 ore, conform prevederilor art. 166 Cod de procedură penală al Republicii Moldova. Totodată, au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuiți și alte persoane, care și-au recunoscut vina parțial și sunt cercetate în libertate.

La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor cu referire la caz.

Dacă va fi găsit vinovat, polițistul riscă închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 mii –  la 360 mii de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În acest context, SPIA apelează la suportul informativ al agenților economici pentru a anihila flagelul corupției cu implicarea funcționarilor MAI. Totodată, SPIA menționează că repudiază vehement implicarea funcționarilor publici în acte de corupție.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate