Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Teritoriile din centrul Capitalei, vor fi reamenajate și REABILITATE. Ce parcuri sunt VIZATE

08 Iul. 2021, 18:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Iul. 2021, 18:44 // Societate //  Valentina Buză

Teritoriilor Grădinii Catedralei și Grădinii Publice „Ștefan cel Mare și Sfânt” se vor schimba la față. Potrivit municipalității, începând cu 14 iulie, curent, va fi dat start concursurilor internaționale care se vor desfășura în două etape, pentru desemnarea conceptelor de reabilitare a parcurilor centrale.

Astfel, caietul de sarcini pentru reabilitarea celor două obiective a fost elaborat, iar un grup de lucru din care fac parte experţi şi specialişti în arhitectură, istorie, dendrologie şi arhitectură peisagistică, urmează să selecteze cele mai bune concepte.

În rezultat, municipalitatea își propune conservarea în condiții optime a zonelor, care constituie un biotop unic în mediul urban din Chișinău, cât și pentru reactivarea pe plan social și funcțional a acestora prin atractivitatea peisajelor create.

Prezent la evenimentul de lansare, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că cele două grădini publice au o încărcătură istorică bogată pentru chișinăuieni și este necesară o abordare unică din partea municipalității pentru reabilitarea acestora, în acest sens, fiind atrași cei mai buni specialiști în domeniu.

Edilul Capitalei a ținut să precizeze că Grădina Catedralei şi Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” reprezintă monumente de arhitectură, care sunt protejate de stat, iar orice intervenţie în configuraţia sau în structura acestor zone verzi trebuie foarte bine gândită şi coordonată cu toate instituțile centrale și municipale de profil.

Totodată, pentru reabilitarea celor două obiective vor fi alocate surse financiare din bugetul municipal, precum și identificarea surselor financiare externe.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate