Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Pepenii verzi și galbeni pot fi „pompați” cu nitrați! Sfaturi utile din partea specialiștilor din sănătate

08 Iul. 2021, 17:37
 // Categoria: Societate // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Iul. 2021, 17:37 // Societate //  Tatiana Rusnac

Aveți grijă ce cumpărați și ce mâncați! Este îndemnul specialiștilor din sănătate, în special acum, perioada când piețele din țară abundă în game variate de fructe şi legume, printre care pepenele verde şi cel galben.

Specialiștii susțin că aceste produse care, pe lângă sursa de vitamine şi efecte benefice asupra organismului, ascund și un pericol pentru sănătate.

„Pentru a obţine o recoltă cât mai timpurie, unii agricultori folosesc abuziv fertilizanți (îngrăşăminte) şi produse de uz fitosanitar (pesticide), ceea ce se soldează cu obţinerea unui produs cu o cantitate sporită de nitraţi și pesticide care poate cauza intoxicaţii acute, îndeosebi la copii”, anunță specialiștii.

Prin urmare, aceștia recomandă oamenilor să se abțină de la consumul pepenilor verzi şi galbeni timpurii.

„Trebuie să ne înarmăm cu răbdare şi să așteptăm sezonul acestor produse, perioadă în care pepenii de pe piaţă devin mai siguri din punct de vedere al inofensivităţii pentru sănătate. Totodată, dacă aţi decis să achiziţionaţi un pepene, este foarte important ca să fie procurat din locuri autorizate şi ales corect”, mai precizează specialiștii.

Câteva sfaturi utile:

 • verificaţi bine aspectul exterior, acesta trebuie să fie neted, uniform, coaja fără deformări, fisuri sau urme de lovituri, iar pata din partea opusă a codiţei să nu fie prea mare, de culoare galbenă, dar nu verde sau albă, fapt ce indică că a fost cules înainte de termen;
 • verificaţi greutatea, aceasta trebuie să corespundă mărimii fructului, la fel se recomandă de ales pepenii cu o greutate medie, evitând alegerea pepenilor extrem de mari care ar putea avea o cantitate mai mare de nitraţi;
 • foarte important este şi aspectul interior al unui pepene verde sau galben, astfel acesta trebuie să aibă o culoare uniformă, fără dungi albe, miezul să nu fie moale ceea ce ar indica că nu este proaspăt;
 • procurarea fructelor şi legumelor se va efectua numai din locuri autorizate. Nu se recomandă tăierea pepenilor şi nici cumpărarea din preajma traseelor auto, deoarece pepenii verzi şi galbeni au capacitatea de a acumula toxine și metale grele din gazele de eşapament ale automobilelor.

Pepenii verzi şi galbeni care se vând timpuriu pot fi „pompaţi” cu nitrați, care se acumulează în organismul uman şi pot provoca: insuficiența de oxigen, intoxicație, tulburarea gastrointestinală etc, mai spun specialiștii.

Simptomele unei intoxicaţii acute apar de obicei în decurs de câteva ore de la consumul alimentului şi includ dureri în regiunea abdomenului, diaree, greață, vomă, deshidratare și slăbiciune generală. Dacă constataţi careva dintre aceste simptome se recomandă adresarea la medic, fără a apela la automedicaţie.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 11:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 11:08 // Societate //  Valentina Buză

Doi indivizi cu vârstele cuprinse între 28 și 39 de ani, originari din municipiul Chișinău sunt cercetați penal de oamenii legii după ce, timp de două luni au fost „urmăriți” pentru că aveau ca „preocupare” de bază traficul și comercializarea de droguri. Astfel, aceștia au fost prinși în flagrant în timp ce vindeau substanțele narcotice investigatorului sub acoperire.

„În urma măsurilor speciale de investigații, polițiștii au acumulat probe care confirmă activitatea infracțională a suspecților, ultimii fiind documentați în timpul comercializării atât a drogurilor de tip PVP cât și a pastilelor „Ecstasy”. Suspecții activau într-o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a substanțelor narcotice, în proporții deosebit de mari”.

Potrivit informațiilor, imediat după flagrant au fost efectuate trei percheziții atât corporale cât și a mijlocului de transport cu care se deplasau bănuiții, unde au fost ridicate telefoane mobile, acte de identitate și mijloace bănești, transmise sub controlul ofițerilor.

„Substanțele ridicate au fost transmise către Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare pentru efectuarea expertizei, iar bărbații anterior judecați pentru comercializarea drogurilor și-au recunoscut vina. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru „Circulația ilegală a drogurilor etnobotanicelor, sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”, iar suspecții au fost reținuți pentru 72 ore, iar ulterior plasați în arest pentru 30 zile”, spune poliția.

Mai mult, potrivit legii penale, persoanele vinovate riscă până la 15 ani privațiune de libertate.

În continuare sunt întreprinse acțiuni în vederea stabilirii și altor persoane care au participat sau au favorizat la comiterea infracțiunii, precum și aderența acestora la infracțiuni anterior comise.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate