Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.1016%
 • USD
  17.8787
  -0.0006%
 • RUB
  0.2455
  0.1629%
 • RON
  4.3209
  -0.0625%
 • UAH
  0.6665
  0.015%

Materialele electorale, INACCESIBILE pentru persoanele cu dizabilități. Ce spun SPECIALIȘTII

08 Iul. 2021, 17:37
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
08 Iul. 2021, 17:37 // Actualitate //  Valentina Buză

În cadrul unei conferințe de presă, Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET a declarat că din 23 de concurenți electorali care participă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, doar doi concurenți au elaborat și publicat materiale în limbajul Braille, accesibil persoanelor cu dizabilități de vedere. În context, e vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Unității Naționale. PAS este singurul partid care a desfășurat o întâlnire cu alegătorii nevăzători.

Potrivit lui Victor Koroli, numai 7-8 concurenți electorali au în platforma lor informații generale despre accesul persoanelor cu nevoi speciale la educație de calitate, angajarea persoanelor cu dizabilități, mărimea indemnizației și a pensiei de dizabilitate. Platformele electorale ale PAS și Blocului „Renato Usatîi” sunt cele mai bune în ceea ce privește incluziunea persoanelor cu dizabilități, a precizat directorul executiv al Alianței INFONET.

„Partidele ar fi trebuit să distribuie și materiale audio privind platforma lor electorală, pentru ca informația să fie accesibilă și nevăzătorilor. E nevoie ca materialele să fie transmise și în limbaj mimico-gestual, ca acestea să fie înțelese de persoane care nu aud. La fel, e nevoie de informații ușor de citit și de înțeles pentru persoane cu dizabilități intelectuale”, a declarat Victor Koroli.

Totodată, Directorul Alianței INFONET, Victor Koroli, a remarcat că o problemă este și faptul că numai 1% dintre secțiile de votare din Republica Moldova sunt accesibile persoanelor cu nevoi speciale, iar 70% –  complet inaccesibile.

În context, Eugeniu Rîbca, jurist, a menționat că este necesară modificarea legislației în vigoare, pentru ca partidele politice, la fel ca instituțiile statului, să fie obligate să ofere informații de interes public în limbaj accesibil și persoanelor cu dizabilități.

„Trebuie să reamintim că partidele politice nu sunt niște întreprinderi private, care se orientează spre profit, nu sunt nici pe departe instituții care utilizează doar bani din domeniul privat. Foarte multe partide în Republica Moldova beneficiază de finanțare de la bugetul de stat și acesta trebuie să fie un argument ca ele să fie obligate prin lege să ofere informații de interes public”, a conchis Eugeniu Rîbca.

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 21:33
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
03 Aug. 2021, 21:33 // Economie //  Cristina Vlah

Uniunea Europeană susține continuarea reformelor în sectorul bancar din țara noastră. În acest sens, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a discutat cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, și prim-viceguvernatorul Vladimir Munteanu BNM, în contextul încheierii mandatului Excelenței Sale.

Diplomatul european a menționat despre deschiderea UE de a fi alături de Republica Moldova în procesul de menținere și continuare a reformelor. Peter Michalko a subliniat importanța progresului obținut în acest sens în sectorul bancar drept o premisă esențială pentru dezvoltarea ulterioară, cu un impact social-economic hotărâtor pentru țară. În context, oficialul european a remarcat însemnătatea de a menține  independența BNM pentru asigurarea stabilității financiare.

Oficialii au discutat despre evoluțiile macrofinanciare, importanța reformelor desfășurate în sectorul financiar-bancar în ultimii ani și necesitatea mențineri unei abordări de reformă în continuare, a unui cadru investițional atractiv care să contribuie la incluziunea financiară, noile obiective ale băncii centrale ș.a.

Guvernatorul Băncii Naționale a apreciat sprijinul continuu al UE oferit Republicii Moldova pentru modernizarea sistemului-financiar bancar, menționând importanța eforturilor băncii centrale pentru valorificarea acestui suport și pe viitor. Octavian Armașu s-a mai referit la obiectivul major al BNM de fortificare a sectorului financiar-nebancar în urma transferului în următorii ani de la CNPF al unor competențe de reglementare și supraveghere a acestuia.

Discuțiile au cuprins de asemenea, realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care, pe termen lung, are o destinație fermă de a aduce beneficii tuturor cetățenilor țării noastre.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate