Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

BMW, Ford sau Kia: Cu ce se deplasează primii candidați din lista PUN, aspiranți la un fotoliu de deputat

08 Iul. 2021, 18:51
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
08 Iul. 2021, 18:51 // Politica //  Realitatea.md

În timp ce liderul se bucură de un automobil fabricat în 2017, ceilalți membri se deplasează cu mașini mai modeste. Vorbim despre automobilele primilor cinci candidați pe lista Partidului Unității Naționale (PUN), înregistrați în cursa electorală pentru un nou mandat de deputat în viitorul Parlament al Republicii Moldova. 

Dacă liderul PUN, Octavian Țîcu, savurează plimbările cu un automobil din 2017, alți membri ai formațiunii au în posesie mașini mai vechi. Unele fabricate chiar în 2001.

Realitatea.md a analizat documentele și vă prezintă o scurtă informație.

Octavian Țîcu

Octavian Țîcu, istoric, politician de profesie și fost boxer profesionist din Republica Moldova, indică la CEC că are un Ford Focus, fabricat în anul 2017.

Pentru acest automobil, candidatul la funcția de deputat a scos din buzunar 214.555 de lei. 

Iurie Reniță

Diplomatul și deputatul Iurie Reniță, indică în declarația de avere la CEC un autoturism  Volkswagen Passat, fabricat în anul 2006.

Potrivit declarației candidatului de pe listele formațiunii la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, pentru acest autoturism, Iurie Reniță ar fi achitat acum 13 ani, 159967 de lei. 

Ana Guțu

Ana Guțu, profesor universitar de limba și literatura franceză, indică la CEC că are o mașină luxoasă.

Ce-i drept, bolidul de marca BMW X5, a fost fabricat în 2008 și achiziționat în 2010 cu 10 000 de euro. 

Alexandru Arseni

Alexandru Arseni, jurist de profesie și profesor universitar, a declarat că are un Renault Scenic, fabricat în 2001. 

Totodată, candidatul de pe listele formațiunii PUN la alegerile parlamentare anticipate, a indicat că a cumpărat automobilul în 2010, cu 60 000 de lei. 

Ion Cobîșcenco

Ion Cobîșcenco, jurist de profesie, a declarat la CEC că deține un automobil de marcă KIA Rio.

Fabricat în anul 2007, tânărul ar fi cumpărat autoturismul cu 50 000 de lei, în anul 2019.

—————————————————————————————————————–

Realitatea.md amintește că, până la alegerile parlamentare anticipate au mai rămas 3 zile.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată