Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

FOTO Zeci de șoareci s-au născut din sperma care a stat câțiva ani în spațiu

16 Iun. 2021, 07:51
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Realitatea.md
16 Iun. 2021, 07:51 // Cosmos //  Realitatea.md

O nouă cercetare în domeniul reproducerii în spaţiu demonstrează posibilitatea de procreere dincolo de Pământ. Oamenii de ştiinţă au anunţat că au produs 168 de pui de şoarece folosind spermă care a fost depozitată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) timp de aproape 6 ani.

Un nou experiment al oamenilor de știință a condus la naşterea unor şoareci sănătoşi cu ajutorul lichidului seminal liofilizat depozitat timp de mai mulţi ani pe orbita terestră. După cinci ani și zece luni, sperma a fost rehidratată la revenirea pe Pământ şi injectată în ovule nefertilizate, transferate ulterior la femele de şoareci într-un laborator japonez.

Celulele din lichidul seminal au fost expuse la radiaţii de 170 de ori mai mari în comparaţie cu sperma depozitată la sol în scopuri comparative, la Centrul Spaţial Tsukuba al Agenţiei Japoneze de Explorare Aerospaţială (JAXA).

Radiația spațială nu a influențat procesul

Teruhiko Wakayama, biolog la Universitatea Yamanashicare, care a contribuit la studiul publicat în jurnalul Science Advances, a declarat că radiaţia spaţială nu a afectat ADN-ului lichidului seminal şi nici nu a redus capacitatea de fertilizare a acestuia în comparaţie cu sperma depozitată la sol.

Puii de şoarece au fost la fel de sănătoşi ca şi cei concepuţi folosind sperma depozitată la sol, cu aspect normal şi fără anomalii genetice, a adăugat Wakayama. Totodată, urmaşii lor – şi chiar şi nepoţii lor – au avut de asemenea o stare de sănătate bună, a spus cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă caută să înţeleagă mai bine modul în care condiţiile din spaţiu afectează reproducerea. Există temeri conform cărora nivelul ridicat de radiaţii ar putea favoriza mutaţii dăunătoare şi, de asemenea, condiţiile de gravitaţie zero ar putea împiedica dezvoltarea embrionară.

Cercetările anterioare desfăşurate pe orbită au implicat alte vieţuitoare, precum musculiţe de oţet şi peşti.

Acesta a fost primul studiu spaţial care a implicat celulele reproductive ale mamiferelor.

„Dacă radiaţia spaţială are ca rezultat mutaţii, poate următoarea generaţie ar fi puţin modificată. Cu toate acestea, dacă animale trăiesc în spaţiu multe generaţii, mutaţiile s-ar acumula”, a declarat Wakayama. „Trebuie să ştim cum să ne protejăm de aşa ceva”, a spus el.

Embrioni de șoareci crescuți pe Stația Spațială Internațională

Wakayama a adăugat că în luna august cercetătorii vor trimite embrioni îngheţaţi de şoarece, aflaţi în stadiu incipient, la bordul ISS unde vor fi dezgheţaţi şi crescuţi în condiţii de gravitaţie zero.

„Prin acest experiment vom afla dacă gravitaţia este esenţială pentru dezvoltarea embrionilor de mamifere sau nu”, a spus Wakayama.

Aceste aspecte ar putea fi problematice dacă omenirea va stabili în viitor colonii în afara Pământului, pe Lună, pe Marte sau în staţii spaţiale mari, sau va dezvolta tehnologii pentru trimiterea astronauţilor în misiuni îndelungate către destinaţii aflate dincolo de sistemul nostru solar, cum ar fi spre cea mai apropiată stea, Proxima Centauri.

Wakayama a declarat că descoperirile realizate asupra lichidului seminal liofilizat de şoarece sugerează că această metodă ar putea fi utilizată pentru reproducerea umană în spaţiu în cazul unor astfel de misiuni îndelungate.

Materia primă poate fi stocată în siguranță pentru 200 de ani

Sperma liofilizată a fost trimisă în 2013 la bordul ISS unde a fost depozitată într-un congelator, apoi a fost adusă înapoi pe Pământ în 2019.

Cercetătorii au estimat că sperma liofilizată ar putea fi stocată în siguranţă la bordul staţiei spaţiale timp de aproximativ 200 de ani.

„Pentru ca oamenii să reziste în spaţiu, s-ar putea să fim nevoiţi să facem acest lucru pentru a menţine diversitatea genetică, nu numai a oamenilor, ci şi a animalelor domestice şi chiar a animalelor de companie”, a declarat Wakayama.

Diversitatea genetică protejează împotriva acumulării de mutaţii dăunătoare observate în caz de consangvinizare.

Transportul celulelor reproductive liofilizate de la un număr mare de persoane ar fi mai uşor de realizat decât trimiterea animalelor în spaţiu şi ar putea permite coloniilor stabilite în afara Pământului să deţină animale pentru alimentaţie şi companie, a adăugat Wakayama.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid