Operațiunea „Iași-Chișinău” din timpul celui al Doilea Război Mondial a lăsat în istoria țării noastre un „gust amar”, care este resimțit și până astăzi, 24 august, când se împlinesc 78 de ani de la așa numita „eliberare a sovieticilor a poporului român de fascism”.
Imaginile unice care demonstrează cum arătat orașul Chișinău la 24 august 1944, când ostașii sovietici au intrat în Moldova au fost făcute publice de Agenția Națională a Arhivelor (ANA).
„Chișinău, 24 august 1944. Ca urmare a operațiunii Iași-Chișinău, Armata Roșie încercuiește orașul Chișinău aflat, din mai 1944, sub ocupație militară germană. Totodată, trupele germano-române din sectorul Iași-Târgu Frumos sunt încercuite și ele, ceea ce duce la ieșirea României din război, anunțată de Regele Mihai I, la radio, deja la orele 22:00, în seara zilei de 23 august 1944”, a scris directorul Agenției Naționale a Arhivelor, Igor Cașu.
Directorul ANA, afirmă că, atacul asupra Chișinăului s-a produs în acea perioadă dinspre capul de pod Chițcani, și nu Șerpeni, așa cum se consideră până în prezent și cum ar sugera imensitatea memorialului de acolo.
„La Șerpeni era doar un segment al frontului în care se mima ideea că atacul principal va veni anume de acolo. Comandamentul german a crezut în acest secenariu până pe 18 august când era târziu de a mai întreprinde acțiuni de regrupare a forțelor, și așa mult inferioare, la toate capitolele, tancuri, avioane, artilerie, efectiv, celor sovietice”, afimă Cașu.
Mai jos vizionați o galerie de fotografii rare cum arăta orașul Chișinău la 24-25 august 1944.