Prim-ministra Natalia Gavrilița a participat marți, 29 noiembrie, la Reuniunea Liderilor de la München – un format al Conferinţei de Securitate de la München. Evenimentul, desfășurat la București, a reunit oficiali, experţi și formatori de opinie din peste 25 de state.
În discursul de deschidere a sesiunii „Dark Clouds Over the Black Sea? Regional Security in Flux”, șefa Executivului a vorbit despre consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru țările vecine, inclusiv Republica Moldova, dar și pentru întreaga lume.
„Republica Moldova s-a dovedit a fi un furnizor de încredere de securitate alimentară și alternative de transport, contribuind astfel și la menținerea importanței economice a regiunii Mării Negre în ansamblu. În același timp, apropierea țării noastre de prima linie și absența unei umbrele de securitate continuă să ne facă cei mai vulnerabili dintre vecinii Ucrainei – suntem sub o presiune atât de crescândă, încât vom avea nevoie de asistență suplimentară din partea partenerilor noștri din Occident. Numai astfel putem continua să contribuim la securitatea regiunii Mării Negre în toate dimensiunile ei”, a declarat Natalia Gavrilița.
Potrivit prim-ministrei, cele mai mari amenințări cu care se confruntă Republica Moldova la ora actuală sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
„Fără ajutorul prietenilor noștri români, care ne-au sprijinit cu livrări de energie electrică și păcură, nu îmi pot imagina în ce situație ne-am afla acum. Ne confruntăm cu provocări care, dacă nu sunt abordate împreună cu partenerii noștri transatlantici și europeni, riscă să conducă la o instabilitate sporită în întreaga regiune a Mării Negre”, a mai spus șefa Cabinetului de miniștri.
Oficiala a declarat că îmbunătățirea dialogului politic și cooperarea cu UE și NATO, inclusiv în abordarea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării reprezintă un scop prioritar pentur țara noastră.
„Nu trebuie să renunțăm niciodată la speranța că, la un moment dat, rațiunea și umanitatea vor prevala. Până atunci, trebuie să rămânem vigilenți și solidari cu UE, NATO și toate țările din regiunea Mării Negre, care promovează pacea și prosperitatea”.