Coraportorii Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Inese Lībiņa-Egnere și Pierre-Alain Fridez, care se află într-o vizită de documentare în țara noastră, au îndemnat autoritățile de la Chișinău să continue reforma sectorului justiției, însă „fără grabă”. Anunțul a fost făcut astăzi, 8 iunie, de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a avut o întrevedere cu oficialii.
Litvinenco afirmă că, în mod special, oficialii s-au interesat de acțiunile de reformă a sistemului de justiție și luptă împotriva corupției, dar și despre prioritățile Ministerului Justiției pentru următoarea perioadă.
„Am informat coraportorii APCE despre implementarea mecanismului de pre-vetting – comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP și-a început activitatea. Am subliniat importanța acestei evaluări pentru domeniul justiției, deoarece noile organele de autoadministrare vor avea un rol central în curățarea sistemului de judecători și procurori corupți și cu probleme de integritate. De asemenea, am vorbit și despre alte inițiative care trebuie să se desfășoare imediat după pre-vetting: reforma Curții Supreme de Justiție, evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor, reorganizarea instituțiilor responsabile de combaterea corupției, îmbunătățirea mecanismelor de confiscare a averilor etc. Coraportorii APCE au apreciat eforturile noastre de a reforma sistemul de justiție, în pofida situației din regiune, încurajându-ne să continuăm cu aceeași determinare, fără grabă, deoarece rezultatul contează”, anunță ministrul.
Precizăm că, coraportorii APCE au avut o întrevedere, ieri, 8 iunie și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, care i-a asigurat pe oficialii străini că „indiferent de crizele în care se află Republica Moldova, agenda noastră de reforme rămâne neschimbată”.
De asemenea, coraportorii APCE au avut întruniri și cu președinta țării, Maia Sandu, punând în discuție evoluțiile ce țin de reforma justiției, combaterea corupției, funcționare mass-media și a instituțiilor democratice, precum și impactul agresiunii ruse în Ucraina asupra Republicii Moldova.
Amintim că, coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) se află la Chișinău, în perioada 6-9 iunie, într-o vizită de documentare.