Guvernul ucrainean a aprobat un plan special pentru pregătirea Ucrainei în aderarea la Alianța Atlanticului de Nord (NATO). Planul conține activități specifice pe care autoritățile intenționează să le desfășoare. Decizia corespunzătoare a fost luată la o ședință a Cabinetului de Miniștri.
Programul Comisiei NATO-Ucraina a fost aprobat în februarie anul curent, iar în mai a fost coordonat pe deplin. În același timp, la ordinul guvernului sunt atașate 10 completări cu pași specifici, inclusiv:
- Instruirea funcționarilor publici cu privire la integrarea euroatlantică;
- „Dezvoltarea unor narațiuni strategice pentru conștientizarea publicului asupra problemelor de integrare euro-atlantică”;
- Efectuarea de lucrări explicative în rândul personalului din forțele armate;
- Adoptarea unei strategii anticorupție pentru 2021-2025 și asigurarea lansării acesteia;
- Controlul asupra declarațiilor funcționarilor publici;
- Monitorizarea eficacității măsurilor de control financiar.
În plus, este planificat ca Poliția Națională a Ucrainei să colecteze informații cu privire la încălcările în finanțarea partidelor politice și transmiterea rapoartelor acestora.
Documentul specifică, de asemenea, reforma ulterioară privind descentralizarea, planurile de politică informațională, inclusiv formarea jurnaliștilor în domeniul securității informațiilor, modernizarea bazei tehnice a Companiei Naționale de Radiodifuziune Publică din Ucraina, dezvoltarea infrastructurii de radiodifuziune de televiziune și radio în regiunile de frontieră și în zonă de protecție a mediului, „luând măsuri” pentru a limita difuzarea companiilor ruse de televiziune și radio pe teritoriul Ucrainei, în special monitorizarea furnizorilor.
Totodată, Ucraina și NATO vor face schimb de informații cu privire la posibila eliberare de substanțe radioactive, poluarea mediului, amenințări la infrastructurile critice și este, de asemenea, planificată instalarea de stații de bază pentru sistemele globale de navigație prin satelit.
Cursul Ucrainei în NATO
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat într-un interviu din februarie curent, că Ucraina vrea să devină un membru cu drepturi egale al NATO.
Pe 9 februarie, secretarul general NATO Stoltenberg, a menționat că abordarea Ucrainei de aderare la NATO depinde de implementarea cu succes a reformelor. În special, Ucraina ar trebui să consolideze instituțiile democratice, să lupte împotriva corupției și să introducă controlul politic democratic asupra Forțelor Armate din Ucraina.
Ambasada SUA a mai declarat că este necesar un progres în reformele „dificile, dar importante” pentru a avansa în continuare integrarea euro-atlantică a Ucrainei.
Pe 5 martie, vicepremierul Olga Stefanishina a spus că la momentul actual, cel puțin 14 din 30 de țări membre NATO sunt gata să transpună într-un plan practic politica „ușilor deschise” pentru Ucraina.
La 7 iunie, secretarul general adjunct al NATO, Joane, a declarat că nu există consens în Alianță cu privirea furnizării Ucrainei cu un plan de acțiune pentru aderare.
Pe 9 iunie, secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că Ucraina deține deja toate instrumentele pentru o potențială aderare la NATO.
La 14 iunie, în urma summitului NATO, într-un comunicat al șefilor de stat și de guvern din 30 de state membre ale Alianței, s-a anunțat că Ucraina va deveni membru NATO prin Planul de acțiune pentru aderare (MAP).
De asemenea, aceștia și-au exprimat sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a-și decide propriul viitor și de a-și modela cursul politicii externe fără interferențe externe.
De menționat că, preşedintele american, Joe Biden, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Cu toate acestea, preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a dorit un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea lui Joe Biden în ceea ce privește aderarea țării la NATO.