Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

HoReCa, supărată pe Guvern. „De parcă sectorul HoReCa nici nu există, de parcă nu e despre Oameni!”

22 Apr. 2021, 14:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
22 Apr. 2021, 14:19 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Angajații din sectorul HoReCa au rămas indignați după ce în decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de astăzi nu s-a regăsit nici o măsură care să scoată din criza provocată de pandemia de COVID-19 restaurantele și cafenelele. Într-o postare pe Facebook, asociația MĂR susține că deși au expediat mai multe solicitări în care au cerut ajutor și relaxarea unor restricții, Guvernul le-a întors spatele.

„Drept răspuns, am primit un NU la toate solicitările. Acest refuz tipizat și această ignoranță față de un sector întreg al economiei este cel puțin rușinos. Se creează impresia că adresările noastre nici nu ajung să fie analizate la ședințele Comisiei pentru Situații Excepționale, care în opinia noastră ar trebui să fie publice, ca fiecare cetățean să poată urmări argumentele și contra-argumentele aduse de membrii comisiei, atunci când impun o nouă restricție sau discută despre măsuri care afectează sectoare întregi din economie”, se arată în comunicatul asociației.

De asemenea, HoReCa a rămas nemulțumită de faptul că premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat abrogarea orei marțiale, redeschiderea activităților teatral-concertistice și că activitățile cultelor religioase ar trebui să se desfășoare în aer liber, iar despre entitățile economice nu a spus nimic.

„Nici o măsură adaptată, nici o subvenționare. De parcă sectorul HoReCa nici nu există, de parcă nu e despre Oameni, familii, de parcă ne-au șters din existența acestei țari! Rușine, Guvernul Republicii Moldova!” mai anunță MĂR.

Asociația MĂR își reiterează cerințele adresate Guvernului. Printre acestea se regăsește:

 • prelungirea programului de activitate pentru sectorul HoReCa până la ora 22:00;
 • permiterea organizării evenimentelor festive cu caracter unic pe baza testului negativ;
 • includerea angajaților HoReCa în a II-a etapă a campaniei de vaccinare;
 • inițierea unor măsuri de suport economic, necesare sectorului, pentru a evita falimentările și emigrarea în masă a angajaților;
 • organizarea unei întrevederi cu Premierul interimar și reprezentanții sectorului.

Amintim că, începând cu data de 26 aprilie 2021, restricțiile pe timp de noapte nu mai sunt valabile. Tot din 26 aprilie, se va relua procesul educațional în învățământul profesional tehnic și superior pentru realizarea stagiilor de practică, orelor practice și a sesiunilor care nu pot avea loc la distanță. La fel, începând cu data de 2 mai,  se vor redeschide teatrele din țară. Capacitatea maximă admisă nu va depăși 30% din locurile disponibile.

Din 25 aprilie și până la 11 mai, activitatea cultelor religioase, ce ține de oficierea slujbelor, a serviciilor divine sau alte evenimente, se vor desfășura în aer liber, cu menținerea distanței fizice și cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Anunțul a fost făcut de către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală