Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Vladimir Zelenski: Noi nu vom începe războiul primii, însă Ucraina va opune rezistență până la ultimul om

22 Apr. 2021, 14:21
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
22 Apr. 2021, 14:21 // În Lume //  Realitatea.md

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski, a spus că Ucraina va „rezista până la ultimul om” în cazul unui război cu Rusia. Declarațiile sefului statului au fost făcute pe fondul tensiunilor militare crescânde de la granița dintre cele două state.

Discursul lui Zelenski a fost făcut chiar înainte de adresarea anuală de miercuri al președintelui rus Vladimir Putin privind starea uniunii. În cadrul aceleiași declarații, Zelenski i-a propus direct lui Putin o întâlnire în regiunea de conflict, Donbas, care este în prezent devastată de război și în care armata ucraineană s-a luptat de ani de zile cu separatiștii susținuți de ruși.

„Vrea Ucraina război? Nu. Este gata pentru asta? Da! Principiul nostru este simplu, noi nu vom începe războiul primii, însă în cazul unei conflagrații Ucraina va rezista până la ultimul om”, a spus Zelenski.

„Este imposibil să aduci pacea pe un tanc”, a zis președintele ucrainean. „Sunt gata să vă invit să ne întâlnim în oricare din regiunile de război din Donbasul ucrainean”, a adăugat el.

Trupele ruse concentrate la graniță numără în prezent cel puțin 40.000 de soldați în Crimeea, cu alții 40.000 în regiunile de-a lungul frontierei, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din întreaga forță militară a țării, a informat NBC News săptămâna trecută.

Rusia a negat vehement până acum că ar avea în plan inițierea unui conflict militar cu Ucraina.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 13:01
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 13:01 // Politica //  Realitatea.md

Igor Dodon nu mai este deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) din ziua de joi, 28 octombrie curent, odată cu constatarea vacanței mandatului la solicitarea sa. Majoritatea deputaților au votat pentru, însă deputatul PAS I. Babici a fost împotrivă. Mai mult, votul în plen s-a lăsat cu râsete.

După ce a fost prezentată solicitarea din partea lui Igor Dodon, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a supus-o votului. Nu înainte ca deputatul PAS Dumitru Alaiba să facă glume pe seama „vacanței mandatului”.

„Despre vacanță. Unde? Pe Athos? În Bahamas?”, a întrebat acesta.

Igor Grosu i-a explicat că o astfel de informație nu se deține în nota informativă prezentată pe subiect.

„Verificați dacă toate covoarele-s pe loc și toate cărțile din birou”, a continuat Dumitru Alaiba.

Cu glume s-a lăsat și faptul că un deputat PAS – I. Babici – a votat împotriva vacanței mandatului. „Cuiva o să-i lipsească. Dacă ceva o să organizăm vreo vizită pentru ca să vă puteți vedea. Sau puteți să comunicați prin porumbel”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că Igor Dodon a anunțat într-o conferință de presă că renunță la mandatul de deputat, iar a doua zi, pe data de 19 octombrie curent, a și depus în scris solicitarea în adresa Parlamentului. „Eu consider că pot fi mult mai eficient și de ajutor cetățenilor și agenților economici în afara parlamentului. Colegii mei din PSRM se vor ocupa de activitatea legislativă, eu însă am de gând să fiu mult mai activ în comunicarea cu cetățenii și să promovez mesajele Partidului Socialiștilor. Lucrul de parlamentar eu îl schimb pe un lucrul mai dinamic alături de popor, producătorii autohtoni și cu asta am de gând să mă ocup în următorii ani”, declarase atunci acesta.

Igor Dodon a intrat în Parlament, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, pe lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. BCS a obținut 32 de mandate, pe când PAS – 63 – ceea ce înseamnă că au obținut majoritate parlamentară. Totodată, Partidul Șor a intrat în Parlament cu șase mandate.

Cine l-ar putea înlocui pe Dodon în Parlament? A mai fost deputat. Declarația sa de avere

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău