Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Igor Munteanu: Avem o problemă – sunt prea mulți deținători de pensii speciale

29 Nov. 2021, 23:31
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 23:31 // Economie //  Cristina Vlah

Fostul președinte al Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice, Igor Munteanu, a evidențiat faptul că în sistemul actual de pensii există mai multe probleme, iar una dintre ele se referă la cei, care dețin pensii speciale. Valoarea acestor pensii ajunge la circa 10 000 – 15 000 de lei, informează Realitatea.md.

„Există o diferență mare între creșterea egală și creștere echitabilă. Pentru că o creștere echitabilă asta ar însemna pentru o persoană care are o mie de lei pensia – o creștere de 10% înseamnă total altceva decât înseamnă pentru cineva care primește o pensie specială, de 10 mii de lei sau de 15 mii de lei.

Avem o problemă cu pensiile speciale – sunt prea mulți deținători ai acestor pensii speciale. 2 Avem o problemă cu ieșirea din cutie: „out of the box”. Este pilonul II privat de pensii, care nu e utilizat în R Moldova deloc. Deși există anumite industrii sau branșe ale economiei naționale, în care au apărut oameni care câștigă foarte bine. Cu siguranță ei sunt din categoria care și-ar dori un sistem de pensii private, pentru că au venituri diferite și nu ar trebui să aștepte cele de la stat”, a declarat Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

Declarațiile au fost lansate în contextul recentei modificări a legislației cu privire la vârsta de pensionare.

Realitatea.md amintește că recent Parlamentul a adoptat o lege, prin care se propune majorarea graduală a vârstei de pensionare pentru femei, până la 63 de ani. Acest lucru urmează să se întâmple până în anul 2028.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 18:09 // În Lume //  Mădălina Guștiuc

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock, a promis luni că Berlinul va face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei în faţa ambiţiilor Rusiei, informează AFP, citat de digi24.ro.

Această primă vizită a şefei diplomaţiei germane survine în plină criză geopolitică, Europa şi SUA suspectând Kremlinul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva Ucrainei, un conflict care ar putea destabiliza continentul european.

„Vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei. Suntem pregătiţi să începem un dialog serios cu Rusia ”, a spus şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

La rândul său, Kuleba a spus că a abordat chestiunea sensibilă a livrărilor de arme către Ucraina, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Berlinul că împiedică furnizarea de armamente defensive în cadrul cooperării cu NATO.

„Dialogul nostru cu Germania pe acest subiect va continua. Ştim de unde şi ce fel de arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriile. Lucrăm la asta în fiecare zi, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat el.

Tensiunile s-au amplificat constant în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova că a desfăşurat zeci de mii de soldaţi în pregătirea unui posibil atac asupra Ucrainei.

Moscova neagă orice intenţie de a invada Ucraina şi denunţă în schimb consolidarea NATO la frontierele sale şi dorinţa Alianţei Nord-Atlantice de a integra ţări precum Ucraina şi Georgia, pe care Rusia le consideră parte a sferei sale de influenţă.

Rusia cere garanţii de securitate în vederea detensionării situaţiei, în special angajamentul NATO că nu se va extinde spre Est, o revendicare considerată inacceptabilă de rivalii săi.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală