Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Ministrul Spatari: Tendinţele vorbesc despre necesitatea majorării graduale a vârstei de pensionare în Moldova

23 Nov. 2021, 08:35
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
23 Nov. 2021, 08:35 // Economie //  Realitatea.md

„Guvernul va da aviz pozitiv proiectului elaborat de PAS privind modificarea vârstei de pensionare care vine să restabilească un echilibru în sistemul de penii”. Declarația aparține ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, și a fost făcută la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova. Potrivit acestuia, tendinţele economice şi demografice din Republica Moldova vorbesc despre necesitatea majorării graduale a vârstei de pensionare.

Ministrul califică proiectul PAS prin care se revine la vechiul grafic de majorare a vârstei de pensionare drept unul oportun care vine să restabilească un echilibru între numărul de persoane angajate în câmpul muncii şi numărul pensionarilor.

„Pentru bărbaţi, vârsta de pensionare este de 63 de ani, cu un stagiu de cotizare de 34 de ani, iar pentru femei, de la 1 ianuarie 2022, vârsta de pensionare este de 59 de ani şi 6 luni. Astăzi este 59 de ani. În cazul femeilor, vârsta de pensionare creşte cu 6 luni la fiecare 6 luni. Până în 2028 când se va ajunge la vârsta de 63 de ani. Toate datele arată că după vârsta de 63 de ani majoritatea bărbaţilor şi femeilor continuă să muncească. Guvernul va da aviz pozitiv pentru că astfel menţinem un echilibru în sistemul de pensii şi astfel putem să oferim pensii mai mari beneficiarilor actuali de pensii”.

În plus, oficialul susține că majorarea vârstei de pensionare pentru femei, gradual, până la 63 de ani, va asigura o sustenabilitate sistemului de pensii şi va oferi statului posibilitatea să ofere pensii mai puţine, dar să crească valoarea lor.

„Atunci când reduci vârsta de pensionare semnificativ, asta înseamnă că trebuie să creşti bugetul asigurărilor sociale de stat cu 1,6 miliarde de lei, acestea erau prognozele venite de la CNAS. Asta înseamnă că aceşti bani trebuie să vină din contribuţiile celor care muncesc, iar dacă nu se acumulează din contribuţii, să vină de la bugetul de stat. Acum întrebarea era, cum cheltuim 1,6 miliarde de lei? Dăm banii celor care încă lucrează şi mai pot lucra 2-3 ani sau să dăm aceşti bani celor cu pensii mici? Noi asta am făcut. Am alocat 2 miliarde de lei încă din octombrie la creşterea pensiei minime”.

Amintim că, în luna decembrie 2020, coaliția PSRM-Șor a aprobat un proiect de anulare a legii ce viza majorarea vârstei de pensionare. În conformitate cu el, de la 1 ianuarie 2022 urma să se revină la vârsta standard de pensionare, adică 57 de ani pentru femei și 62 – pentru bărbați.

Realitatea Live

16 Ian. 2022, 19:18
 // Categoria: Life // Autor:  Petru Beregoi
16 Ian. 2022, 19:18 // Life //  Petru Beregoi

Maestrul Emerit al Artei, pictorul și artistul plastic Andrei Mudrea, născut pe 29 aprilie 1954, în satul Mitocul Vechi, raionul Orhei, a decedat. Anunțul a fost făcut astăzi, 16 ianuarie de către Ministerul Culturii.

„E prematur să vorbim despre Andrei Mudrea la timpul trecut, de aceea o să menționăm aici că opera acestui discipol al lui Mihai Grecu, îi poartă amprenta, este și va rămâne pentru veșnicie una de referință sau chiar de avangardă artistică românească. Autor al mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect, fondator și membru al „Grupului Zece”, creația plasticianului Andrei Mudrea consemnează o evoluție ce marchează mai multe etape de ascensiune. Ea poarta un mesaj individual, cu caracter profund filosofic, corespunzătot aspirațiilor artistice,  raportate la schimbările ce intervin în ambianța culturală națională. Andrei Mudrea va rămâne în amintirile noastre  ca fiind unul dintre cei mai talentați pictori basarabeni. Lucrările sale, de la prima expoziție personală din 1983 la Chișinău, au fost expuse apoi la Moscova, Paris, Saint-Malo, Strasbourg. În expoziții comune, lucrările lui Andrei Mudrea au ajuns a bucura inimile prețuitorilor de artă din Varșovia, Lisabona, precum și în mai multe saloane expoziționale din Italia, Franța, Rusia și România”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

Tablourile și obiectele de artă semnate de artistul Andrei Mudrea se află în numeroase colecții publice, cum ar fi cele ale Ministerului Culturii, Chișinău (R. Moldova); precum și la Ministerul Culturii, Moscova (Rusia); Fondul Uniunii Artiștilor Plastici, Chișinău (R. Moldova); Fondul Artiștilor Plastici, Moscova (Rusia); Muzeul Național de Artă, Chișinău (R. Moldova); Muzeul Literaturii Române „Mihail Cogălniceanu”, Chișinău (R. Moldova); Muzeul „Alexei Mateevici”, Chișinău (R. Moldova), dar și în colecții particulare în  Austria, Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Rusia, SUA și Ucraina.

Artistul s-a bucurat, în cei 67 de ani hărăziți pe pământ, de mai multe premii și distincții, iar publicul îl va putea revedea pe marele artist în fiecare din picturile sale, dar și în filmele documentare despre viața și creația sa, ori în cele artistice, cu participare în roluri episodice.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală