Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Igor Șarov: Vom continua să găsim resurse ca să asigurăm condiții mai bune de muncă pentru cadrele didactice

20 Iul. 2021, 16:34
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
20 Iul. 2021, 16:34 // Actualitate //  Valentina Buză

În contextul celor 100 de zile în calitate de rector al Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov a vorbit în premieră într-un interviu al Serviciului Imagine și Relații Publice al USM despre obiectivele și prioritățile stabilite.

„Printre primele obiective trasate, voi accentua soluționarea întrebărilor privind echilibrarea corectă a forțelor și a priorităților. După analiza resurselor disponibile și a capacităților direcțiilor de cercetare, a programelor educaționale, strategiei de dezvoltarea instituției, am început implementarea programului trasat, care e unul foarte funcțional”.

Mai mult, Igor Șarov a declarat că în perioada vizată a studiat și a reformatat structura de personal a universității, a departamentelor educaționale și științifice, aceste măsuri fiind menite „să consolideze colectivul în vederea fortificării acestuia prin cadre care să poată face față noilor sarcini pe care ni le impune timpul”.

„Sarcini dificile, dar interesante, au fost stabilite pentru noul prorector al USM Sergiu Corlat care va fi responsabil de elaborarea strategiei de digitalizare pentru o perioadă de 5 ani cu promovarea unei politici coerente de protecție, conservare și arhivare a datelor pe suport electronic în vederea creșterii calității și performanței instituționale, precum și de asigurarea materială a digitalizării. Bineînțeles, nu fără implicarea Departamentului Tehnologiilor și Serviciilor Informaționale. În competențele echipei, se vor încadra acțiunile privind dezvoltarea și implementarea noilor aplicații, precum e-administrație sau e-cazare etc. care vor contribui la digitalizarea proceselor educaționale și administrative ale Universității”.

În context, rectorul USM a mai conchis că proiectul de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR la USM urmează să fie primul Centru de Tehnologii Digital – Media din țară.

„Centrul este menit să accelereze dezvoltarea serviciilor din industria creativă, oferindu-le studenților și specialiștilor din această sferă spații de producție multimedia de ultimă generație. La moment, este în plin proces de desfășurare, înaintând cu pași siguri spre finalizare. Vom stărui în continuare să punem în aplicare strategia de dezvoltare instituțională pe termen lung; vom continua să găsim resurse ca să asigurăm condiții mai bune de muncă pentru cadrele universitare, pentru studenți în cămine, dotându-i cu utilitățile și tehnica necesară.”.

Realitatea.md amintește că prima etapă de admitere la studii în cadrul Universității de Stat din Moldova a început la data de 19 iulie curent și va dura până la data de 30 iulie 2021.

Detaliile despre admiterea la USM pot fi consultate AICI.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 12:20
 // Categoria: Sport // Autor:  Valentina Buză
02 Aug. 2021, 12:20 // Sport //  Valentina Buză

Republica Moldova va debuta în preliminariile pentru Mondialul din Australia și Noua Zeelandă pe 17 septembrie contra reprezentativei Italiei. Astfel, meciul a fost programat la Trieste, pe stadionul Nereo Rocco.

Tricolorele s-au mai întâlnit de 2 ori cu naționala Italiei în calificările Campionatului Mondial 2018. Pe 15 septembrie 2017, Moldova a fost învinsă cu 0-5, iar 6 aprilie 2018, în cel de-al doilea meci disputat la CPSM din Vadul lui Vodă, fotbalistele noastre au cedat cu 1-3. Singurul gol pentru selecționata Moldovei a fost marcat de Anastasia Toma.

Tot în septembrie, Naționala feminină va juca acasă, pe 21 septembrie, cu Elveția pe stadionul Zimbru. Ora meciului va fi stabilită ulterior.

Astfel, mai jos puteți vedea programul meciurilor naționalei Moldovei în preliminariile Campionatului Mondial 2023:

 • 17 septembrie 2021: Italia – Moldova
 • 21 septembrie 2021: Moldova – Elveția
 • 26 noiembrie 2021: România – Moldova
 • 30 noiembrie 2021: Croația – Moldova
 • 8 aprilie 2022: Moldova – Croația
 • 12 aprilie 2022: Moldova – Lituania
 • 24 iunie 2022: Moldova – România
 • 28 iunie 2022: Lituania – Moldova
 • 2 septembrie 2022: Moldova – Italia
 • 6 septembrie  2022: Elveția – Moldova

Câștigătoarele celor nouă grupe preliminare se vor califica direct la turneul final, iar chipele clasate pe locul secund vor participa în faza play-off. Europa va avea 11 sau 12 reprezentante la cea de-a 9-a ediție a Cupei Mondiale la fotbal feminin, competiția fiind găzduită în comun de Australia și Noua Zeelandă, în lunile iulie și august 2023.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate