În urma accidentului groaznic de la Ciocana, acolo unde o copilă de 13 ani a decedat după ce a fost călcată de un troleibuz, rețelele de socializare abundă în imagini foto și video care surprind încălcările din trafic a angajaților Regiei Transport Electric Chișinău. Un exemplu în acest sens este și această șoferiță care a fost filmată astăzi, 4 aprilie, în timp ce conducea troleibuzul pe bulevardul Dacia din Chișinău și vorbea la telefon.
Autorul imaginilor video a lăsat un mesaj pe rețelele de socializare. Acesta susține că șoferița era „agresivă”.
„Regia Transport Electric Chișinău, acesta este rezultatul? Ne întrebăm de ce atât de multe accidente? Un antiexemplu de șofer! Așteptăm răspuns cu măsurile întreprinse!”, scrie pe Facebook.
Amintim că, pe 24 martie curent, Anastasia a încercat să traverseze strada regulamentar la o trecere de pietoni nedirijată pe bd. Mircea cel Batrîn din sectorul Ciocana al Capitalei, când a fost tamponată mortal de un troleibuz de pe ruta nr. 13 condus de o șoferiță. Taxatoarea susținea că s-a întâmplat în afara trecerii, însă imaginile surprinse și distribuite pe rețele o contrazic și confirmă versiunea polițiștilor.
Anastasia era elevă a Liceului Teoretic „Dacia” cu predare în limba rusă din același sector și era singurul copil al soților Culai.
Inițial șoferița a fost plasată în arest preventiv de Judecătoria Ciocana, admițând demersul procurorilor, după care Curtea de Apel Chișinău a dat curs cererii apărării și i-a modificat măsura în arest la domiciliu. Femeia a apelat de mai multe ori după ajutorul medicilor de urgență pentru starea de șoc. Atât acuzarea, cât și apărarea spun că aceasta se căiește.
Olia Culai a obținut joi, 31 martie curent, statut procesual – parte vătămată – în dosarul penal pornit pe art. 264 al.3, lit.b din Codul Penal. Abia după o săptămână de la accident. Ea a depus o cerere prin intermediul Cabinetului avocatei Doina Ioana Străisteanu pentru a fi audiați martorii tragediei. Art. 264 al.3, lit.b din Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani cu anularea dreptului de conduce mijloace de transport.