Curs valutar
  • EUR
    19.2421
    -0.4074%
  • USD
    17.5438
    0.1391%
  • RUB
    0.1823
    -0.9874%
  • RON
    3.8657
    -0.4217%
  • UAH
    0.4258
    0.047%

Implantul contraceptiv, disponibil gratuit în țară. Este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive

29 Sept. 2024, 14:16
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
29 Sept. 2024, 14:16 // Societate //  Elena Putregai

Una dintre cele mai eficiente metode moderne de contracepție este disponibilă, al doilea an consecutiv, pentru femeile din Republica Moldova. Implantul contraceptiv, cu o eficiență de peste 99% în prevenirea sarcinii neplanificate, este oferit gratuit persoanelor din 12 categorii de populație, prin adresarea la medicul de familie din sector/localitate, scrie Suntparinte.md.

În luna mai 2024, Ina C., în vârstă de 39 de ani, dintr-o suburbie a mun. Chișinău, a devenit una dintre femeile care utilizează această metodă. După ce s-a născut cel de-al cincilea copil, ea a decis, împreună cu soțul, să apeleze la o metodă de contracepție eficientă și de lungă durată, pentru a preveni o ulterioară sarcină. Inițial, medicul obstetrician-ginecolog i-a povestit despre metodele contraceptive disponibile în R. Moldova, au discutat împreună care dintre metode ar fi cea mai potrivită și, în cele din urmă, au ales implantul contraceptiv – două baghete mici şi flexibile, din plastic, de mărimea unui chibrit, care sunt inserate sub piele, în partea superioară a braţului.

„Procedura a fost simplă, rapidă și nedureroasă, datorită anesteziei locale. Nu am avut febră sau reacții adverse. Doar în acea zi m-a durut un pic zona brațului. Atât. Nu e vizibil, de parcă nici nu-l am. Până acum, mă confruntam cu ciclu menstrual neregulat. Din luna mai, după inserția implantului, nu mai există asemenea probleme. Când va fi nevoie să aleg din nou metoda de contracepție, tot implantul îl voi alege. Și cumetrei mele i-am recomandat să meargă la medic și să-l solicite”, povestește Ina C.

Implantul contraceptiv conține doar un singur tip de hormon (progestogen) și poate fi folosit de un număr mare de femei, inclusiv care alăptează sau nu pot utiliza metode cu estrogen. Odată inserat, implantul este eficient pentru o perioadă de la 3 la 5 ani și nu necesită administrare zilnică sau vizite adiționale la medic.

Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, implantul contraceptiv a fost înregistrat în Republica Moldova în iulie 2020. Deja de doi ani, acesta se regăsește în lista metodelor de contracepție asigurate gratuit din bugetul de stat pentru 12 grupuri vulnerabile de populație, susține Victoria Ciubotaru, medic obstetrician-ginecolog în cadrul Centrului de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală și Coordonatoarea Programului Național privind Sănătatea și Drepturile Sexuale și Reproductive.

În anul 2023, pentru femeile din cele 12 grupuri vulnerabile, au fost procurate 100 de implanturi („Levoplant”). Anul acesta, în urma analizei necesităților și preferințelor femeilor, au fost procurate peste 400 de implanturi.

Bazându-se pe criteriile de eligibilitate, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății, medicul analizează inițial dacă femeii îi este potrivită metoda de contracepție, în funcție de starea ei de sănătate. Dacă femeia face parte din cele 12 categorii de populație, ea va primi gratuit implantul, precum și asistența medicală necesară pentru inserarea/extragerea acestuia.

În prezent, implantul contraceptiv poate fi obținut gratuit în cele 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor, în cabinetele de sănătate a reproducerii, precum și în instituțiile medico-sanitare de asistență medicală primară.

„Pe parcursul a doi ani, circa 300 de medici obstetricieni-ginecologi din toată țara, inclusiv din stânga Nistrului, au fost instruiți în consilierea în contracepție și modul de utilizare (inserare și extragere) a implantului contraceptiv”, a menționat Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog și directoarea Centrului de Instruire în Domeniul Sănătăţii Reproductive.

„Femeile care nu fac parte din cele 12 categorii de populație îl pot procura în farmacie sau comanda de la unii furnizori, dacă nu este disponibil în farmacii în acel moment. Ulterior, pot merge cu el la medicul ginecolog din localitate/sector. După ultima revizuire a tarifelor pentru serviciile medico-sanitare, costul de inserție a unui implant este similar costului de inserție a unui sterilet – puțin peste 200 de lei”, a precizat Victoria Ciubotaru.

În R. Moldova, accesul la contracepție rămâne a fi o necesitate nesatisfăcută pentru multe persoane. Conform rezultatelor Studiului „Generații și Gen 2020”, din totalul femeilor de vârstă reproductivă (15-49 de ani), circa 17% au necesitatea nesatisfăcută de contracepție, fiind de circa două ori mai mare în mediul rural (20,2%), comparativ cu cel urban (11,9%).

Din spusele personalului medical, pentru a preveni o sarcină neplanificată, unele femei din grupurile vulnerabile mai recurg la metode „din popor”, cum ar fi oțetul, sucul de lămâie, infuzia de pelin, extrem de periculoase pentru sănătatea reproductivă. În fiecare an, pe data de 26 septembrie, este celebrată Ziua Mondială a Contracepției. Nu există o metodă rea sau bună, există metodă eligibilă persoanei – care i se potrivește, în funcție de starea de sănătate, preferințe și necesități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
08 Oct. 2024, 21:59
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Ana Panaguța
08 Oct. 2024, 21:59 // Alegeri //  Ana Panaguța

Eurodeputaţii şi reprezentanta Comisiei Europene Vera Jourova şi-au exprimat marţi, 8 octombrie curent, în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European la Strasbourg, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova şi îngrijorarea în privinţa ingerinţelor ruseşti în perspectiva alegerilor prezidenţiale şi a referendumului privind aderarea țării noastre la UE, relatează antena3.ro.

Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, a declarat că Republica Moldova poate conta pe sprijinul UE în continuarea reformelor.

„Odată cu alegerile prezidenţiale şi referendumul de aderare vedem o creştere a ingerinţelor ruseşti. Ţintele ruseşti rămân neschimbate: a deraia aderarea Moldovei şi a o readuce în sfera sa de influenţă”, a afirmat reprezentanta Comisiei la dezbaterea din PE.

Jourova a spus că viitorul Republicii Moldova nu poate fi „luat ostatic” de conflictul nerezolvat din Transnistria, dar pe de altă parte a subliniat că „trebuie să ne asigurăm că întreaga populaţie, inclusiv cea din zona transnistreană, beneficiază de integrarea europeană”.

„Cetăţenilor Republicii Moldova le transmitem că Uniunea Europeana vede lupta voastră împotriva interferenţei ruse şi suntem alături de voi. Vrem ca Republica Moldova să fie puternică, independentă, să-şi decidă singură viitorul”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

Pierre-Romain Thionnet, din grupul Patrioţi pentru Europa, a spus în cadrul dezbaterii că războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei „a arătat cât de fragilă este R. Moldova şi cât de importantă este pentru Europa”.

În acelaşi timp, eurodeputatul francez din formaţiunea Rassemblement national a vorbit despre problemele Republicii Moldova cu corupţia şi a afirmat că „rezilienţa Republicii Moldovei nu poate fi întărită doar din afară”.

„Kremlinul e la peste o mie de kilometri distanţă, dar continuă să se amestece în politica din Moldova. Moldovenii îşi doresc un viitor în democraţie. Vor decide nu doar persoana care va fi preşedinte, ci şi direcţia geopolitică a ţării”, a spus în cadrul dezbaterii polonezul Tobiasz Bochenski.

Reprezentantul Olandei Reinier Van Lanschot, din cadrul grupului Verzi/Alianţa Liberă Europeană, şi-a exprimat încrederea în capacitatea preşedintei Maia Sandu de a superviza parcursul european al Republicii Moldova.

Eurodeputata PSD Maria Grapini a lansat un apel către cetăţenii din Republica Moldova:

„Vă putem ajuta, dar trebuie şi voi să vă mobilizaţi. Mergeţi la vot şi susţineţi drumul european!”

Nu în ultimul rând, eurodeputatul AUR Adrian-George Axinia a apreciat în discursul său că „ar fi fost nevoie în perspectiva referendumului din 20 octombrie de o prezenţă mai mare a liderilor UE la Chişinău”.

Votul Parlamentului European asupra rezoluţiei privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova va avea loc miercuri, 9 octombrie curent, în jurul prânzului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Forumul de afaceri privind Dezvoltarea Durabilă a demonstrat necesitatea de a acționa acum
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Cum pot steagurile personalizate să îți pună afacerea pe hartă?
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldindconbank a premiat trei câștigători ai provocării „Aventura Urbană”
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
Moldova, criticată la un summit internațional pentru politicile în sănătate bazate pe restricții
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
(VIDEO) Oportunități pentru antreprenorii din Leova: Ce programe sunt implementate de ODA
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
ABS Recycling și Philip Morris Moldova lansează programul de colectare a rezervelor de tutun
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Zum.md: Soluția perfectă pentru călătorii accesibile și convenabile în Europa
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
Experții internaționali declară că sunt cenzurați în comunicarea privind metodele de renunțare la fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală