Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

În Cimișlia au fost depistate peste 30 de obiecte explozive din perioada celui de-al Doilea Război Mondial

16 Iul. 2021, 10:31
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Iul. 2021, 10:31 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

În două localităţi din raionul Cimişlia, au fost depistate peste 30 de obiecte explozive, care datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, recent, au fost solicitați geniştii din Brigada de infanterie motorizată „Dacia”.

Totodată, potrivit ofiţerului superior Serviciului geniu, căpitan Ivan Cornegruţa, în perioada 14-15 iulie curent, echipa de genişti a intervenit în satele Ivanovca Nouă şi Lipoveni din raionul Cimişlia, unde în urma lucrărilor agricole şi forestiere au fost descoperite 32 de muniţii.

„În cele două cazuri au fost identificate 24 grenade de mână RGD, cinci bombe de aruncător de 82 mm, trei proiectile de artilerie de calibru diferit, care au fost nimicite în condiţii de maximă securitate la Centrul de instruire al unităţii”, menționează reprezentanții Brigada Infanterie Motorizată „Dacia”.

În acest context, angajații „Dacia” atenționează cetățenii despre faptul că, suntem în sezonul lucrărilor agricole și există riscul descoperirii în sol a obiectelor explozive neidentificate. 

Serviciul geniu al Armatei Naţionale face apel către populaţia Republicii Moldova privind modul de comportare în cazul descoperirii unor elemente de muniţie. 

„În asemenea situaţii se vor anunţa imediat autorităţile locale care vor solicita, la rândul lor, intervenţia grupelor de deminare în zonele respective”, conchid responsabilii Serviciului geniu al Armatei Naţionale. 

De la începutul anului curent, circa 185 de obiecte explozive de diferite tipuri au fost lichidate în localităţile din raioanele Cimişlia, Căuşeni, Anenii Noi, Hînceşti, Cahul, Taraclia,  Ştefan Vodă, Ungheni şi Ialoveni.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
28 Iul. 2021, 14:14 // Societate //  Valentina Buză

Șase călători au fost plasați în autoizolare după ce au prezentat rezultatele negative ale testelor COVID-19, însă fără a corespunde unor acte veridice. Audiat, fiecare cetățean a încercat să se justifice, menționând că le-a obținut legal.Potrivit informațiilor, cele șase documente cu semne vizibile de falsificare au fost indentificate pe parcursul zilei de ieri, 27 iulie curent pe sensul de intrare în țară.

Trei dintre ele au fost ridicate în punctul de trecere Lipcani – Rădăuți Prut de la doi cetățeni ai României și un conațional care se întorceau din Germania. Audiați, ei au declarat că au dat analizele necesare pentru eliberarea documentelor respective, recunoscând ulterior, că pentru obținerea rapidă a rezultatelor au achitat suplimentar câte 50 de euro fiecare.

Mai mult, și un ucrainean în vârstă de 26 de ani este documentat pentru prezentarea testului COVID-19 falsificat. Actul ar fi emis de către un laborator medical din Ucraina. În timpul controlului, polițistul de frontieră a depistat indici necaracteristici, iar tânărul s-a arătat mirat de cele depistate insistând pe idea că i s-a prelevat probe obținând legal acest test.

Alt punct de trecere – aceeași încălcare. Doi soți din raionul Sîngerei au dorit să traverseze frontiera prin PTF Sculeni, iar în timpul verificărilor au fost informați despre falsificarea testelor prezentate. Aceștia s-au revoltat referitor la cele depistate. Totuși polițistul de frontieră a prezentat suficiente probe ce confirmă cele identificate anterior.

În repercursiune, toate testele au fost ridicate și remise în adresa laboratorului tehnico-juridic pentru realizarea expertizei. Cercetările vor continua până la examinarea tuturor circumstanțelor și atragerea la răspundere a persoanelor implicate.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid