Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

În pofida protestelor masive din Franța, a fost aprobat permisul de sănătate COVID, care permite accesul în localuri

27 Iul. 2021, 09:59
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Iul. 2021, 09:59 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Parlamentarii francezi au aprobat extinderea cerințelor referioare la permisele de sănătate COVID, pentru baruri și restaurante, în primele ore ale zilei de luni. Permisul de sănătate, care atestă faptul că titularul a fost fie vaccinat, fie testat negativ în ultimele 48 de ore sau s-a recuperat de boală în ultimele șase luni, a devenit obligatoriu în Franța începând cu săptămâna trecută, pentru a putea vizita locuri de agrement și culturale.

Legea prevede utilizarea extinsă a certificatului la baruri și restaurante începând cu august. De asemenea, face ca vaccinarea împotriva COVID-19 să fie obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății.

Cu toate acestea, nu va fi necesar să vizitați centrele comerciale, așa cum a planificat inițial guvernul. Parlamentarii au lucrat, de asemenea, la un amendament care stipulează că vor trebui să voteze din nou dacă guvernul dorește să extindă utilizarea după 15 noiembrie.

Votarea a avut loc la doar o zi după ce zeci de mii de oameni s-au manifestat în toată Franța împotriva extinderii permisului de sănătate și a vaccinării obligatorii pentru anumite profesii.

A fost al doilea weekend consecutiv în care s-au văzut mii de oameni care s-au adunat pe stradă împotriva deciziei guvernului de a impune obligativitatea unui permis de sănătate pentru a avea acces la restaurante, baruri și alte unități culturale.

Noua măsură a fost anunțată la începutul acestei luni de către președintele Emmanuel Macron, în încercarea de a spori vaccinările, deoarece țara se luptă cu o creștere a cazurilor de coronavirus.

Protestatarii au denunțat ceea ce numesc o „dictatură sanitară” și au susținut că permisele de sănătate încalcă libertatea individuală

Guvernul Franței a urmărit cu atenție mișcarea de protest, temându-se de o nouă criză socială în timpul verii și în toamnă, deoarece demonstrațiile au reușit să atragă mulțimi considerabile în ciuda vacanței de vară. După protestele de săptămâna trecută, guvernul a făcut mai multe concesii , inclusiv scăderea amenzilor pentru nerespectare, respingerea termenelor și schimbarea regulilor pentru centrele comerciale. 

Mai multe alte țări europene merg mai departe cu permisele de vaccinare într-un efort de a reține pandemia care revine, permițând în același timp cetățenilor să se întoarcă la ceva de genul unei vieți sociale normale.

La Paris, unde 11.000 de oameni au protestat sâmbătă – mai puțin decât weekendul trecut – demonstrația a devenit violentă când unii protestatari s-au confruntat cu forțele de ordine. Nouă persoane au fost reținute, potrivit ministrului de interne Gerald Darmanin. La Marsilia, protestatarii au atacat un echipaj TV care acoperea marșul. 

„Fiecare persoană este liberă să se exprime calm și respectându-i pe ceilalți, cu excepția faptului că acest virus nu este învins de proteste. Din câte înțeleg funcționarea sa, nu cred că este foarte eficient să protestăm împotriva acestuia”, a spus Președintele francez Emmanuel Macron.

Protestele au fost planificate anterior și au început în mai multe orașe, inclusiv Marsilia, Montpellier, Nantes sau Touolouse.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române