Curtea de Conturi a Republicii Moldova va efectua în premieră un audit public extern în domeniul gazelor naturale. În acest sens, Parlamentul a votat, astăzi, 9 decembrie, în prima lectură un proiect de lege.
Misiunea de audit va fi realizată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi și a legii privind societățile pe acțiuni. Derogarea va permite desfășurarea auditului la întreprinderile din domeniu, indiferent de tipul de proprietate, de forma juridica sau de cota deținută de stat în capitalul acestora.
Auditul va avea ca obiectiv evaluarea activității entităților din domeniul gazelor naturale sub aspectul conformității cheltuielilor și investiților efectuate.
„Ne dorim să înțelegem mai bine modul în care a fost administrat acest domeniu, în care au fost semnate contractele și au avut loc investițiile”, a punctat vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, autorul inițiativei Radu Marian.
Deputatul a specificat că auditul respectiv este diferit față de auditul datoriei agreat în cadrul protocolului negocierilor pe subiectul livrării gazelor naturale, care urmează a fi realizat de o companie internațională contractată de Guvern.
Se propune ca raportul auditului în domeniul gazelor naturale să fie prezentat de Curtea de Conturi până la 31 octombrie 2022.
„Audit public extern al Curții de Conturi va trebui să fie unul complex, care pe lângă analiza datoriilor invocate, ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine modul în care a fost au fost făcute cheltuielile și investiții care ulterior au fost incluse în tarif, cum a fost administrat acest domeniu în ultimii ani, dacă au semnalate nereguli, acte de corupție, fraudă etc”, a mai spus Marian.
În lectura a doua urmează să se discute în privința perioadei efectuării auditului, ținând cont de faptul că, potrivit legislației în vigoare documentația financiară în cadrul societăților pe acțiuni se păstrează 5 ani.