Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

În timp ce Rusia se laudă că va produce Sputnik V în țări din UE, oficialii europeni le taie din „viteză”

16 Mart. 2021, 16:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 16:13 // În Lume //  Realitatea.md

Rusia declară că a ajuns la noi acorduri pentru a produce vaccinul Sputnik V în mai multe țări din UE, printre care, companii din Spania, Franța și Germania. Potrivit Fondului rus de Investiții Directe, acordurile sunt în așteptarea aprobării în UE.

De partea celaltă baricadei, miniștrii din fiecare țară au declarat că nu cunosc despre nicio tranzacție, iar un purtător de cuvânt al laboratorului IDT Biologika din Germania spune că aceștia se află „încă în stadiul discuțiilor”.

„În prezent, există discuții suplimentare în desfășurare pentru a stimula producția în UE”, a declarat șeful fondului, Kirill Dmitriev, într-un comunicat.

„Acest lucru ne va permite să începem să furnizăm Sputnik V pe piața unică europeană odată ce aprobarea va fi acordată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Săptămâna trecută, compania farmaceutică italo-elvețiană Adienne din Lombardia a anunțat primul acord de producție pentru fabricarea vaccinului Sputnik V din iulie.

Fondul rus de Investiții Directe, care a finanțat dezvoltarea vaccinului, nu a numit companiile din Franța, Germania și Spania cu care a ajuns la acorduri.

Sputnik V încă nu este autorizat în Uniunea Europeană, dar EMA a început o revizuire continuă în baza rezultatelor studiilor de laborator și a studiilor clinice la adulți. În urma anunțului, autoritățile ruse au declarat că sunt gata să ofere vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni, începând cu luna iunie.

În plus, Dmitriev a anunțat că Rusia este pregătită să „înceapă furnizarea pentru acele țări din UE care au autorizat independent Sputnik V, precum Ungaria. „De la începutul luptei împotriva pandemiei, RDIF s-a manifestat în favoarea coordonării active cu toți partenerii, inclusiv din Europa, și predispus negocierilor”, a adăugat acesta.

Inițial, Sputnik V a fost întâmpinat sceptic în Europa, când a fost dezvăluit în vara anului 2020 în urma testelor clinice limitate. Dar, un studiu publicat într-o revistă medicală științifică, „The Lancet”, a arătat că vaccinul este 91,6% eficient împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19.

Dezvoltarea vaccinului a fost încredințată instituțiilor statului și este sărbătorită la Moscova ca un succes istoric a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Realitatea Live

Jazz’n Chișinău Internațional Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
14 Mai 2021, 18:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Mai 2021, 18:08 // Societate //  Valentina Buză

A fost publicat Raportul de activitate pentru primele trei luni ale anului 2021 a Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, potrivit documentului, inspectorii de integritate au inițiat 98 proceduri de control. În peste 60 de verificări sunt vizate posibile conflicte de interese. În 23 de investigații sunt analizate situațiile de incompatibilitate de funcție, iar în 14 dosare sunt efectuate controlul averii.

„Printre subiecții care sunt vizați în controalele demarate figurează – Fostul Președinte al Republicii Moldova, nouă deputați, un fost Ministru, patru președinți de raioane, un vicepretor, 14 primari, un membru CNPF. În 48 de cauze, inspectorii de integritate au constatat încălcări admise de către – Un deputat, un procuror,  doi președinți și ex președinți de raioane, zece primari și foști primari, doi viceprimari”, anunță ANI.

Totodată, peste 30 de procese verbale privind aplicarea contravențiilor au fost întocmite. Astfel, au fost aplicate amenzi în sumă totală de 66 mii 500 de lei. Printre subiecții sancționați sunt – Un membru al CSM, doi procurori, doi președinți și vicepreședinți de raioane, șase primari, doi funcționari din cadrul MAI.

În același context, în Registrul conflictelor de interese au fost înregistrate și soluționate 53 de situații privind conflictele de interese. Cei mai activi subiecți la declararea conflcitelor de interese sunt primarii, în număr de 48 de subiecți. Patru președinți de raion și un consilier local au declarat câte un conflict de interese. În perioada ianuarie – martie 2021, ANI a câștigat 22 de dosare în instanțele de judecată, dintre care 14 în instanța de Fond, șapte în Apel și unul în Recurs. Alte nouă dosare au fost pierdute, cinci în instanța de Fond și  patru dosare în Apel.

În total, ANI înregistrează 247 de dosare active în instanța de judecată. În perioada de referință au fost organizate 27 sesiuni de instruire pentru circa 2600 de subiecți.

În perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale, care s-a încheiat la 31 martie, pe Portalul Public al Declarațiilor au fost depuse peste 65 de mii de declarații de avere și interese personale. În prezent, pe Portalul Public sunt aproximativ 765 de mii de declarații ale subiecților declarării.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso