Curs valutar
 • EUR
  20.7697
  0.0014%
 • USD
  17.6283
  -0.135%
 • RUB
  0.2427
  -0.3296%
 • RON
  4.1967
  -0.0048%
 • UAH
  0.6610
  -0.0151%

În timp ce Rusia se laudă că va produce Sputnik V în țări din UE, oficialii europeni le taie din „viteză”

16 Mart. 2021, 16:13
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
16 Mart. 2021, 16:13 // În Lume //  Realitatea.md

Rusia declară că a ajuns la noi acorduri pentru a produce vaccinul Sputnik V în mai multe țări din UE, printre care, companii din Spania, Franța și Germania. Potrivit Fondului rus de Investiții Directe, acordurile sunt în așteptarea aprobării în UE.

De partea celaltă baricadei, miniștrii din fiecare țară au declarat că nu cunosc despre nicio tranzacție, iar un purtător de cuvânt al laboratorului IDT Biologika din Germania spune că aceștia se află „încă în stadiul discuțiilor”.

„În prezent, există discuții suplimentare în desfășurare pentru a stimula producția în UE”, a declarat șeful fondului, Kirill Dmitriev, într-un comunicat.

„Acest lucru ne va permite să începem să furnizăm Sputnik V pe piața unică europeană odată ce aprobarea va fi acordată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Săptămâna trecută, compania farmaceutică italo-elvețiană Adienne din Lombardia a anunțat primul acord de producție pentru fabricarea vaccinului Sputnik V din iulie.

Fondul rus de Investiții Directe, care a finanțat dezvoltarea vaccinului, nu a numit companiile din Franța, Germania și Spania cu care a ajuns la acorduri.

Sputnik V încă nu este autorizat în Uniunea Europeană, dar EMA a început o revizuire continuă în baza rezultatelor studiilor de laborator și a studiilor clinice la adulți. În urma anunțului, autoritățile ruse au declarat că sunt gata să ofere vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni, începând cu luna iunie.

În plus, Dmitriev a anunțat că Rusia este pregătită să „înceapă furnizarea pentru acele țări din UE care au autorizat independent Sputnik V, precum Ungaria. „De la începutul luptei împotriva pandemiei, RDIF s-a manifestat în favoarea coordonării active cu toți partenerii, inclusiv din Europa, și predispus negocierilor”, a adăugat acesta.

Inițial, Sputnik V a fost întâmpinat sceptic în Europa, când a fost dezvăluit în vara anului 2020 în urma testelor clinice limitate. Dar, un studiu publicat într-o revistă medicală științifică, „The Lancet”, a arătat că vaccinul este 91,6% eficient împotriva cazurilor simptomatice de COVID-19.

Dezvoltarea vaccinului a fost încredințată instituțiilor statului și este sărbătorită la Moscova ca un succes istoric a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Realitatea Live

20 Sept. 2021, 22:56
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Sept. 2021, 22:56 // Politica //  Cristina Vlah

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, consideră că intenția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a cere Curții Constituționale să-l lipsească de calitatea de membru al Consiliului Suprem de Securitate, nu este decât o metodă de a evita întrebările incomode parvenite din partea conducerii țării, informează Realitatea.md.

„Adresarea procurorului general la Curtea Constituțională nu este decât nedorința lui de a se prezenta la CSS și de a răspunde la întrebări incomode. Așa cum a fost și cazul ședinței din 10 august, când dlui nu a fost prezent fizic”, a declarat Olesea Stamate în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Amintim, că săptămâna trecută Alezandr Stoianoglo i-a cerut Curții Constituționale să-l lipsească de capacitatea sa de membru al Consiliului Suprem de Securitate, motivând că la ultima ședință din 10 august Procuratura ar fi fost supusă unor ingerințe din partea șefei statului în activitatea sa de anchetare penală. Însă, judecătorii de la Curtea Constituțională au respins cererea procurorului general, menționând că funcția de membru al CSS este inclusă din 2016 pentru procurorul general, iar în privința ingerinței în activitatea procurorilor, Curtea nu este competentă să ia decizii.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române