Peste 5.000 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, scrie The Guardian. Încă un cutremur cu magnitudinea 5,7 a lovit marți estul Turciei. Președintele Recep Tayyip Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure.
Cel puţin 1.712 persoane şi-au pierdut viaţa şi mii au fost rănite în Siria după cutremurele şi replicile din Turcia vecină, informează marţi autorităţile şi salvatorii, relatează Reuters și Agerpres. Agenţia de ştiri siriană SANA a relatat că 812 persoane au murit şi 1.449 au fost rănite în provinciile controlate de guvern Alep, Latakia, Hama, Idlib şi Tartous.
Cel puţin 900 de oameni au murit în teritoriile controlate de opoziţie din nord-vestul Siriei şi 2.300 au fost răniţi, însă se aşteaptă ca bilanţul „să crească dramatic”, a precizat echipa de salvare a „Căştilor Albe”.
După activarea mecanismului de protecţie civilă al UE la cererea Turciei, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia şi Spania), împreună cu Albania şi Muntenegru, au oferit echipe în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE şi cu autorităţile turce, informează marţi Comisia Europeană într-un comunicat de presă.
25 de echipe de căutare şi salvare se îndreaptă către zonele cele mai afectate din Turcia pentru a-i ajuta pe primii agenţi de intervenţie de pe teren; 11 dintre aceste echipe au ajuns deja. În plus, 2 echipe medicale au fost trimise prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE pentru a le oferi asistenţă medicală de urgenţă persoanelor afectate. În total, ţările europene au oferit 1.185 de salvatori şi 79 de câini de căutare. Aceste numere ar putea continua să crească.
UNICEF a declarat marţi că cele două seisme violente care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei, urmate de sute de replici, care au condus la prăbuşirea a numeroase clădiri, s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări, relatează Reuters şi EFE.
„Cutremurele care au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei ieri dimineaţă (luni) ar fi putut ucide mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, adăugând însă că organizaţia nu a putut stabili un anumit număr de decese în rândul copiilor.
Până în acest moment, cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în Turcia (peste 3.400 de morţi şi 21.000 de răniţi), însă vulnerabilitatea crescută a populaţiei afectate din Siria – ca urmare a celor 12 ani de război civil – îngrijorează în special UNICEF.