Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

Încălcări și nesupunere. Doar 35 din 53 de partide au depus rapoartele financiare al primului semestru. Urmează amenzi

28 Iul. 2021, 10:49
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iul. 2021, 10:49 // Politica //  Petru Beregoi

Doar 35 de partide politice din cele 53 înregistrate oficial în Republica Moldova au prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC) raportul privind gestiunea financiară a formațiunii pentru primul semestru al anului curent, iar alte câteva zeci de partide fie au întârziat cu depunerea dărilor de seamă, fie nu au comunicat organul electoral motivul întârzierii.

Potrivit CEC, din cele 35 de partide, 24 de formațiuni politice au prezentat raportul, în corespundere cu prevederile regulamentare, atât prin sistemul informatic, cât și pe suport de hârtie. Alte 11 partide politice au utilizat doar o singură modalitate.

Totodată, CEC a constatat că 11 partide politice nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare în termenul stabilit și nu au comunicat nici motivul neprezentării acestora. Este vorba de:

 1. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;
 2. Partidul Social Democrat;
 3. Partidul Politic „NOI”;
 4. Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova;
 5. Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”;
 6. Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie;
 7. Partidul Politic „Democrația Acasă”;
 8. Partidul Acțiunea Democratică;
 9. Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”;
 10. Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”;
 11. Partidul Politic Noua Opțiune Istorică.

De asemenea, 7 partide politice au prezentat rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2021, atât cu depășirea termenului legal, cât și contrar modalităților de depunere, fiind vorba de:

 1. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova;
 2. Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”;
 3. Partidul Politic „Moldova Mare”;
 4. Partidul Republican din Moldova;
 5. Partidul Politic „Alianța pentru Unirea Românilor”;
 6. Partidul Politic „Partidul Schimbării”.

Din cauza acestor nesupuneri legale, CEC a inițiat procedurii contravenționale în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidelor politice care nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare în termenul stabilit.

CEC reamintește faptul că partidele politice trebuiau să prezinte raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului curent, până la 15 iulie curent.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:00
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
16 Sept. 2021, 18:00 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Asociația Promo-LEX felicită noii membri ai Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, confirmați astăzi prin votul Parlamentului, în special pe fostul lor coleg, expertul Pavel Postică, care a fost propus la funcția de membru al CEC de șefa statului, Maia Sandu.

Într-un comunicat de presă, asociația își exprimă deschiderea spre continuarea colaborării cu instituția, dar și cu alți actori din domeniul electoral.

„Totodată, Promo-LEX salută desemnarea de către președintele țării a colegului nostru, Dlui Pavel Postica, în calitate de membru CEC și confirmarea acestuia de către Parlament. Pavel Postica este un profesionist cunoscut și apreciat în domeniul electoral, o personalitate demnă și integră, care a contribuit considerabil la dezvoltarea Asociației Promo-LEX, fiind parte a acesteia timp de 15 ani. În perioada 2012 – 2021 Pavel Postica a deținut funcția de Director al Programului Monitorizarea Proceselor Democratice, fiind șeful a 20 de Misiuni de Monitorizare a alegerilor. Suntem convinși de faptul că, expertiza și experiența domnului Postica, acumulată inclusiv în cadrul Asociației Promo-LEX, este necesară la această etapă și va contribui semnificativ la fortificarea instituției și la sporirea încrederii societății în procesele democratice din Moldova”, se arată în comunicat.

De asemenea, Promo-LEX a transmis un mesaj și celorlați membri ai CEC, aprobați de Parlament.

În acest context, Asociația Promo-LEX urează succes noilor membri CEC și afirmă că în continuare rămâne devotată principiilor și valorilor sale: profesionalism, transparență şi responsabilitate, non-discriminare și neutralitate politică. Pornind de la acestea, vom exercita și mai departe, cu aceeași abnegație, rolul de monitori și promotori ai democrației și ai drepturilor omului, inclusiv ai alegerilor libere și corecte”, se arată în comunicat.

Amintim că noua componență a Comisiei Electorale Centrale (CEC) a fost confirmată astăzi de Parlament. Tot astăzi aceștia au depus jurământul în fața deputaților, iar mâine, 17 septembrie, cei cinci membri numiți de Legislativ vor alege conducerea CEC, la ora 15:00.

Noua componență a CEC are următoarea componență nominală – Berlinschii Alexandr, Caraman Angelica, Gurduza Sergiu, Lupașco Ludmila, Musteața Alexandru și Postica Pavel, candidați propuși de majoritatea parlamentară și președinta țării, Maia Sandu.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române