Încălzirea planetei a dublat riscul de apariție a ploilor extreme care au afectat Europa Centrală în septembrie. Cercetătorii au constatat că încălzirea globală a agravat cele patru zile de ploi abundente care au condus la inundații mortale în mai multe țări.
Ploile au fost cu cel puțin 7% mai puternice din cauza schimbărilor climatice, a constatat World Weather Attribution (WWA), ceea ce a dus la lovirea orașelor cu volume de apă care ar fi fost la jumătate, dacă oamenii nu ar fi încălzit planeta.
„Tendința este clară”, a declarat Bogdan Chojnicki, climatolog la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań și coautor al studiului. „Dacă oamenii continuă să umple atmosfera cu emisii de combustibili fosili, situația va fi mai gravă”.
Cantități uriașe de precipitații Furtuna Boris s-a oprit deasupra Europei Centrale la mijlocul lunii septembrie și a declanșat cantități record de precipitații în Austria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Ploile abundente au transformat cursurile de apă calme în șuvoaie, declanșând inundații care au distrus case și au ucis 24 de persoane.
Cercetătorii au afirmat că măsurile de adaptare au redus numărul deceselor în comparație cu inundațiile similare care au afectat regiunea în 1997 și 2002. Ei au făcut apel la o mai bună apărare împotriva inundațiilor, la sisteme de avertizare și la planuri de răspuns la dezastre, precizând că este nevoie de readaptare și reconstrucție în regiunile predispuse la inundații.
„Chiar și cu zile de pregătire, inundațiile au devastat totuși orașe, au distrus mii de case și au determinat Uniunea Europeană să promită ajutoare în valoare de 10 miliarde de euro”.
Oamenii de știință au comparat precipitațiile înregistrate în Europa Centrală pe parcursul a patru zile în septembrie cu cantitățile simulate pentru o lume mai rece cu 1,3 grade Celsius – nivelul de încălzire cauzat până în prezent de arderea combustibililor fosili și distrugerea naturii. Ei au atribuit influenței umane o „dublare a probabilității și o creștere cu 7% a intensității”.
Cum s-a declanșat furtuna Boris
Ploile din Europa Centrală s-au declanșat atunci când aerul rece din Arctica a întâlnit aerul cald și umed din Marea Mediterană și Marea Neagră.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Studiul a constatat că se vor înregistra precipitații mai abundente, dacă lumea se va încălzi cu două grade Celsius peste nivelurile preindustriale, cu o creștere suplimentară față de prezent de aproximativ 5% a intensității precipitațiilor.