Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, a intrat în cursa pentru un nou mandat, fiind susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune pe care a înființat-o în anul 2016. Aceasta s-a născut la 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Fălești. Nu este căsătorită și nu are copii. Vorbește limba română, rusă, engleza și spaniola.
În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale. În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA.
Maia Sandu a locuit în străinătate, acolo unde a ocupat funcția de consilieră a Directorului Executiv al Băncii Mondiale, iar ulterior, revenită în Moldova, a fost numită ministră a Educației, în intervalul anilor 2012 – 2015, în trei guverne consecutive: Filat, Leancă și Gaburici. Din februarie și până în iunie 2019, a fost deputată în Parlamentul Republicii Moldova din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, o alianță politică între două partide proeuropene. În iunie 2019, Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministră a țării, mandat deținut până în noiembrie 2019. Pe 20 decembrie 2020, aceasta a fost învestită în funcția de președintă a Republicii Moldova, după victoria obținută în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 15 noiembrie 2020.
În declarația de avere și interese personale, depusă pentru anul 2023, Maia Sandu a indicat că a ridicat de la instituția prezidențială puțin peste 260.000 lei salariu, iar pentru deplasările peste hotare – peste 95.000 lei. Aceasta deține în proprietate un apartament de aproape 75 m.p, achiziționat în anul 2003. Nu are terenuri agricole, nu are mașini în prezent, însă a indicat că a vândut un automobil cu 8.000 de euro.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Acest material a fost realizat în cadrul Proiectului „Fii informat, votează conștient”, implementat de Bright Communications cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia Asociației Promo-LEX și a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).