Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Începe marea epurare din sistem? Deputat ales: Cel puțin 20% din angajații din sistemul de drept trebuie să plece

14 Iul. 2021, 17:18
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
14 Iul. 2021, 17:18 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul ales al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze susține că cel puțin 20 la sută din întregul efectiv din sistemul de ocrotire a normelor de drept din țară ar trebui fie demiși, fie să-și depună singuri demisia, deoarece, în perioada guvernării democratice și socialiste au admis încălcări grave în actul de justiție.

Potrivit deputatului ales, după scrutinul de duminică, 11 iulie, acești funcționari din organele de drept, de anchetă, de urmărire penală și din justiție încearcă să dea vina că au admis aceste abateri de la norma legală, întrucât ar fi fost impuși de către regimul de la guvernare.

„După alegeri unii indivizi care și-au bătut joc de justiție mai speră ca vor scăpa de pedeapsă.  Încearcă să zică, că vinovați sunt Plahotniuc sau Dodon, chipurile indicația a venit de sus. Personal știu zeci de dosare fabricate. Au șantajat oamenii, le-au luat banii, i-au arestat ilegal, iar acum să dai vina pe politicieni când știi că ești un infractor cu epoleți? Noi înțelegem că trebuie să eliminăm grupurile criminale din sistemul de justiție, altfel ei vor încerca să distrugă speranța oamenilor că nimeni nu poate face ordine în țară. Cel puțin 20% din angajații din sistemul de ocrotire a normelor de drept trebuie să plece, ei sunt mai periculoși decât orice infractori, ei sunt angajații statului și primesc salarii din impozitele cetățenilor”, consideră parlamentarul ales.

Petru Frunze consideră că ar fi mai rezonabil ca funcțiile date să rămână temporar vacante, decât în fruntea lor să se afle persoane, care au încălcat flagrant legea, iar cetățenii au avut de suferit din cauza acestora.

„Nu trebuie să mai acceptăm infractori în poliție, Procuratură, instanțe de judecată doar că nu avem cu cine să-i înlocuim. Mai bine temporar funcția să rămână vacantă decât un infractor să șantajeze oamenii de bani. Tinerii corecți trebuie să aplice la aceste funcții în mod special cei care au obținut experiență în domeniul justiției din alte state unde justiția este independentă. Noi nu am fost aleși să iertam infractorii noi am fost aleși de oameni să pedepsim pe cei care au transformat justiția în grupuri mafiote”, conchide politicianul.

Precizăm că, PAS a afirmat recent că, prioritar, după instalarea unui nou Guvern, care ar putea avea loc până la 10 august curent, se vor începe a înfăptui reforme în domeniul justiției și organelor statale, care au puterea de monitorizare, obligare și control asupra domeniilor care reprezintă veriga principală în stabilirea prețurilor la produsele prioritare din viața cotidiană.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate