Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.014%
 • USD
  17.7044
  0.1384%
 • RUB
  0.2434
  0.9039%
 • RON
  4.1909
  -0.031%
 • UAH
  0.6661
  0.5705%

Începe „marea epurare”. Guvernul și Parlamentul vor efectua o serie de concedieri

30 Iul. 2021, 09:04
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
30 Iul. 2021, 09:04 // Politica //  Petru Beregoi

Noul Guvern Gavrilița, când va fi învestit urmează să realizeze o serie de demisii și numiri a funcționarilor și demnitarilor de stat, lucru care urmează să fie efectuat exact și de Parlament. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, în cadrul unei emisiuni televizate.

Popșoi afirmă că, vor fi demise persoanele certate cu legea, iar deficitul de cadre „nu este un motiv pentru a lăsa în funcții persoane corupte”. Vicepreședintele Parlamentului spune că la prima ședință a viitorului Cabinet de miniștri va fi înlocuită conducerea agențiilor care se subordonează Executivului. De asemenea, vor fi decapitate și instituțiile aflate în subordinea Parlamentului, cu respectarea strictă a legii.

„Imediat ce va fi votat, Guvernul va veni cu o serie de demisii și numiri. Parlamentul în următoarea săptămână va demite conducerea instituțiilor care sunt subordonate Legislativului. E un proces firesc, acolo unde numirea este politică, nu are sens să tărăgănăm. Acolo unde procesul de demitere este mai îndelungat, vom respecta procedura. Noi vrem să dăm un exemplu de democrație, europenism, respectare a legii. Va fi schimbată conducerea la APP, ASP. Și la CNA trebuie schimbată conducerea, fără îndoială”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Mihai Popșoi afirmă că persoane corupte din instituțiile publice ar încerca să mimeze afinități cu viziunile noii guvernări pentru a fi menținute în funcții.

„Orice încercare de a te pune bine cu noua guvernare atât timp cât ai păcate, ai furat, ai tratat oamenii cu încălcarea legii, nu te ajută lingușeala. Oamenii cumsecade care au lucrat cu toți, dar nu au comis abuzuri, n-au de ce să le fie frică, pe ei nu-i paște niciun pericol. Noi înțelegem că există deficit de cadre în sistem, dar acest lucru nu este o scuză pentru a păstra oamenii toxici”, a mai spus Popșoi.

Printre instituțiile publice responsabile față de Parlament se regăsesc: Banca Naţională, Consiliul Concurenţei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate , Comisia Electorală Centrală , Consiliului Audiovizualului ș.a.

Precizăm că, ieri PAS a anunțat că Natalia Gavrilița a fost desemnată la funcția de prim-ministră.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 21:53
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
23 Sept. 2021, 21:53 // Economie //  Cristina Vlah

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române