Curs valutar
 • EUR
  20.3159
  -0.0955%
 • USD
  17.4784
  0.0338%
 • RUB
  0.2500
  0.4%
 • RON
  4.1072
  -0.0998%
 • UAH
  0.6619
  -0.4381%

Stoparea tăierilor de păduri salvează nu doar vieți, dar și redresează economiile țărilor

17 Sept. 2021, 22:59
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
17 Sept. 2021, 22:59 // În Lume //  Cristina Vlah

Pădurile joacă un rol important nu doar în prelucrarea CO2 din atmosferă, ci au un rol semificativ și asupra climei globale, un impact important având și asupra ploilor și a apelor terestre. Potrivit unui studiu, pădurile sunt un factor important și în redresarea economică a unei țări, informează Realitatea.md cu referire la Euronews.

Potrivit sursei, care aduce exemplul Braziliei, tăierile masive de păduri au provocat schimbări dramatice în ceea ce privește nivelul de precipitații căzute. Acest lucru a fost devastator pentru economie Braziliei, în special în ceea ce privește producția de soia și porumb.

„Aceste rezultate vin în contradicție cu gândirea majorității economiștilor, conform căreia protecția pădurilor este un lux”, a menționat Frances Seymour, cercetător în cadrul World Resources Institute.

Potrivit expertului, limitarea defrișărilor este în interesul acestor țări, ca să mențină nivelul de aprovizionare agricolă. Pădurile au un rol-cheie în reglarea nivelului de apă, carbon și a ciclurilor energetice a climei. Aceasta înseamnă un control local și regional al ploilor prin evaporarea apei din copaci.

„Evapotranspirația” este procesul de transfer al apei din sol – în atmosferă. Se poate realiza prin evaporarea apei la căldură, sau prin transpirarea plantelor care absorb apa din sol și o drenează spre crengi și frunze.

Defrișările afectează nivelul de ploi în Brazilia și experții sunt îngrijorați că agricultura braziliană va avea de suferit foarte tare.

Vestea bună anunțată de cercetători este că există o mare parte din teritoriul țării, care continuă lucrările agricole dar fără necesitatea de a defrișa păduri.

Mai sunt și alte beneficii în păstrarea pădurilor, este de părere Deborah Lawrence, profesoară de științe ale mediului la Universitatea din Virginia, SUA. Ea menționează că prin metoda de evaporare a apei, pădurile răcoresc aerul fierbinte, iar particulele ar putea eventual forma nori, sau pot produce aerozoli organici, care să răcorească planeta, susține profesoara.

„Istoria umanității este enormă. Când tu defrișezi păduri, este ca și cum ai avea o jumătate de grad în plus la încălzirea globală. Aceasta are un effect mare. Astfel cresc tot felul de presiuni de încălzire asupra oamenilor. Eu nu voi exagera, spunând că pădurile sunt un regulator important al climei”, a adăugat Deborah Lawrence

Cercetătorii speră că aceste noi informații vor pune presiune pe Guvernul Brazilian, ca să schimbe politica internă și să se focuseze mai mult pe prevenirea defrișărilor ilegale de păduri.

Realitatea Live

26 Oct. 2021, 04:00
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Oct. 2021, 04:00 // Economie //  Cristina Vlah

Din dimineața zilei de 26 octombrie, va începe livrarea gazelor naturale procurate de la compania poloneză, informează Realitatea.md. Informația a fost confirmată de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

„Au fost deja rezervate volumele necesare și vor fi livrate de la ora 7:00 dimineața”, a menționat Natalia Gavrilița. Ea a mai adăugat că volumul de gaz a fost cumpărat din rezervele companiei care a negociat cu SRL MoldovaTransgaz, evitând să spună prețul plătit pentru aceste gaze. Totuși, șefa Guvernului a specificat că aceste gze au costat în medie un preț oferit pe piața spot, adică în jur de 1 000 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În acest context, fostul premier Ion Chicu a anunțat că pentru aceste gaze naturale din bugetul național s-au alocat 1,7 mlrd de lei.

Realitatea.md menționează că pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a reușit să procure gaze naturale de la o altă sursă decât Gazprom. Asta în condițiile unor negocieri complexe între reprezentanții de la Chișinău și cei ai concernului rus Gazprom, pe fundalul expirării termenului de contract actual la gazele rusești.

 
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”