De mai bine de un an, jurnaliștii din Moldova sunt rugați să nu promoveze falsuri. Să informeze din surse oficiale. Să nu manipuleze. Asta e normal și e corect, doar că avem nevoie colaborare.
Tot de mai bine de un an, instituțiile statului bagă capul în nisip dacă e o situație de criză, iar interacțiunea cu unele dintre ele devine tot mai dificilă pe zi ce trece. Practic nu există, aș zice. Ori, pe unii comunicatori îi deranjează că le scrii mesaje pe paginile personale. Alții vor solicitări oficiale, „pentru a răspunde rapid”, iar unele întrebări rămân „întâmplător” uitate sau ignorate.
În era Telegram, Twitter, Facebook și TikTok, e nefiresc să aflăm din presa străină că președintele efectuează vizite peste hotare. Să știm că șeful statului vine în plenul Parlamentului când îl vedem în sală. Nu este normal să fim ținuți după gard în timpul unei vizite oficiale, să ni se promită imagini de protocol și să ni se ofere aceste imagini după ce apune soarele.
Ar fi bine să aflăm de la instituțiile din Republica Moldova despre cine vine în vizită, când vine, ce declarații vor urma. Dar se întâmplă că dimineața toată presa se informează din surse oficiale străine, iar responsabilii comunică abia seara târziu despre ce urmează.
Nu este normal să aflăm unde se află învinuiții de crime grave, după ce sunt filmați de moldovenii din Londra, Tel-Aviv sau Istanbul.
Cu atât mai mult, nu este normal să întrebăm despre muscă și să ni se răspundă despre elefant. Întrebăm despre inflație și ni se vorbește despre război, întrebăm despre război și ni se spune despre gaz, întrebăm despre gaz și ni se povestește despre destabilizări.
Culmea este să ni se infirme ceva seara și să se întâmple în dimineața următoarei zile.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În caz de situație de criză, ni se spune „nu comentăm acest subiect”, dacă avem noroc să primim răspuns. Cel mai des instituțiile folosesc „tehnica struțului”.
În condițiile în care suntem rugați să ne bazăm pe date oficiale, am ajuns să aflăm mai multe pe surse și de pe rețele de socializare. Mare noroc mai avem de ele, că de la o vreme informațiile au început să fie făcute publice la vreo jumătate de zi, când vuiește deja întreaga țară.
Bucură doar faptul că am ajuns la un moment dat, datorită surselor și insistenței, să setăm agenda comunicării unor instituții și să le facem să vorbească despre anumite lucruri.
Dragi colegi comunicatori din instituțiile statului,
Noi nu suntem dușmanii voștri. Pentru a comunica eficient cu oamenii, voi aveți nevoie de noi și noi avem nevoie de voi. Ne-am bucura dacă reușim să devenim prieteni. Cu unii dintre voi deja suntem.
De fiecare dată când încercăm să vă abordăm, nu o facem din ranchiună și din moft. Este meseria noastră. Apreciem munca voastră și suntem recunoscători celor care, în pofida faptului că lucrează la Președinție, la Parlament, la Guvern, la ministere, la instituții publice importante sau la partide se mențin cu picioarele pe pământ, răspund cu răbdare și încearcă să ne explice ce se întâmplă și din ce motive. Ei o fac nu pentru noi, ci pentru cetățeni. Le mulțumim pentru asta!
Celor pe care îndrăznim să îi deranjăm, să le încălcăm spațiul personal sau să le perturbăm pauza de cafea cu telefoane, le amintim că misiunea noastră este să adresăm întrebări, iar a lor – să răspundă.
Dacă întâmpinați dificultăți de comunicare instituțională și publică, putem oferi sugestii și recomandări. Doar apelați!