Fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, va prezenta joi, 18 noiembrie curent, la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), sesizarea depusă la CSP la data de 4 noiembrie, referitor la inacțiunile procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, referitor la investigarea expulzării celor 7 profesori turci și pedeapsa blândă cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.
„Mâine, 18 noiembrie, orele 14:00, va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) unde voi prezenta argumentele expuse de mine în sesizarea depusă la CSP la data de 4 noiembrie, 2021. Sesizarea este în legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanță internațională privind privarea ilegală de libertate, prin intervenția în forță a subdiviziunii paramilitare pentru combaterea terorismului a SIS, împotriva civililor care practicau activități didactice și anume a 7 profesori turci cu reședința permanentă pe teritoriul Republicii Moldova, cu scopul scoaterii ilegale a persoanelor din jurisdicția Republicii Moldova și transportarea într-un stat străin, folosind ilegal resursele financiare ale statului în interesul unui stat străin, fapt constat prin hotărârea CEDO din 11 iunie 2019, cât și exonerarea arbitrară de răspundere penală a ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, pentru faptele săvârșite în calitate de director al SIS”, anunță Grigoriu.
Ex-deputata afirmă că, potrivit articolului 11 din Legea Procuraturii din 2016, pe acest caz de rezonanță majoră, atribuțiile procurorului general nu au fost puse în aplicare. De asemenea, nu s-a întreprins nici o acțiune legală pentru constatarea întregului cerc de persoane care se fac vinovate de capturarea și transferul ilegal al celor 7 profesori din Republica Moldova.
„În cadrul sesizării depuse, voi aduce argumente prin care, procurorul general suspendat, a omis dispunerea investigării veritabile a faptului desfășurării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a operațiunilor privind capturarea ilegală de persoane și scoaterea ilegală din jurisdicția Republicii Moldova de către serviciile speciale ale unui stat străin cu suportul SIS”, se mai arată în anunțul Ingăi Grigoriu.
Amintim că, la 6 septembrie 2018, colaboratorii SIS au reținut șapte colaboratori ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont” și i-au dus într-o direcție necunoscută. Mai târziu, fără niciun proces și fără nicio explicație, aceștia au fost expulzați din Moldova în Turcia, unde au fost condamnați la detenție.
În luna iunie 2019, CEDO a declarat Moldova vinovată de încălcarea drepturilor omului în cazul expulzării profesorilor turci și a obligat să le fie achitate prejudicii a câte 25 mii de euro. Abia peste un an după expulzare, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat o investigație în acest caz. În luna februarie 2020, a devenit cunoscut faptul că în acest dosar a rămas un singur acuzat – Vasile Botnari, fostul șef al SIS. În luna septembrie, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a comunicat că Botnari a fost condamnat la un termen cu suspendare și că acesta, conform deciziei CEDO, a achitat 125 mii de euro familiilor victimelor.
Ulterior s-a aflat că, pentru această infracțiune, Botnari nu s-a ales cu niciun fel de termen cu suspendare, ci a scăpat cu o simplă amendă. În presă a fost publicat un fragment din textul sentinței, care confirmă informația respectivă. Sentința rămâne în totalmente secretizată, iar procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise.