Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat controalele oficiale privind evaluarea nivelului de pregătire a taberelor de odihnă și intremare a copiilor și adolescenților pentru sezonul estival 2025.
Astfel, inspectorii din cadrul aparatului centrual al ANSA , dar și cei din subdiviziunile teritorilae pentru siguranța alimentelor au fost delegați în Comisii intersectoriale pentru desfășurarea activității de control oficial în taberele de odihnă pentru copii din țară.
„Controalele se vor desfășura pe parcursul întregii perioade estivale, iar inspectorii ANSA vor avea mai multe atribuții precum organizarea instruirilor cu managerii și bucătarii blocurilor alimentare de la taberele de odihnă cu sejur de zi și/sau staționare, monitorizarea și supravegherea blocurilor alimentare din cadrul taberelor de odihnă pe parcursul perioadei estivale.
Totodată, vor fi verificate condițiile de igienă corespunzătoare în depozitele și blocurile alimentare, dotarea blocurilor alimentare cu utilaj corespunzător și cu ustensilele respective, respectarea fluxurilor tehnologice în cadrul blocurilor alimentare, amenajarea blocurilor de igienă personală înainte de servirea meselor, meniul zilnic de repartiție trebuie să fie cu indicațiile: produse care pot provoca alergii sau intoleranță, gramajul produsului oferit per/copil, meniul trebuie afișat în loc accesibil pentru copii și coordonat cu reprezentanții ANSP; precum și alte măsuri care garantează securitatea alimentară”, se arată în comunicatul ANSA.
Pe toată perioada estivală, inspectorii ANSA vor monitoriza și supraveghea calitatea și inofensivitatea produselor alimentare achiziționate pentru alimentația copiilor, dar și pentru a oferi suport consultativ în organizarea activității personalului din blocul alimentar.