Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Instagram a devenit principala platformă folosită de reţelele de pedofili – FOTO

08 Iun. 2023, 17:44
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
08 Iun. 2023, 17:44 // Sci-tech //  Elena Putregai

Instagram, filială a Meta, este principala platformă folosită de reţelele de pedofili pentru a promova şi vinde conţinut care prezintă abuzuri sexuale asupra minorilor, potrivit unui raport al Universităţii Stanford şi al Wall Street Journal (WSJ).

„Reţele mari de conturi, care dau impresia că sunt operate de minori, promovează în mod deschis vânzarea de conţinut” de pornografie infantilă, au declarat cercetătorii de la Cyber Policy Center al prestigioasei universităţi din Silicon Valley. „Instagram este în prezent cea mai importantă platformă pentru aceste reţele datorită caracteristicilor precum algoritmii de recomandare de conţinut şi mesageria care ajută vânzătorii să intre în contact cu cumpărătorii”, au adăugat ei.

Şi nu este nevoie nici ca pedofilii, nici ca aceste reţele să dea dovadă de multă ingeniozitate. Potrivit WSJ, o simplă căutare cu cuvinte cheie precum #pedowhore sau #preteensex afişează conturi care folosesc aceşti termeni pentru a face publicitate conţinutului care prezintă abuz sexual asupra minorilor. Realitatea.md a dat la căutare aceste hashtaguri și Instagram ne-am oferit o listă de organizații în cazul în care ne preocupă propriile gânduri despre copii sau comportamentul altei persoane asupra minorilor.

Adesea, aceste profiluri „pretind că sunt operate chiar de copii şi folosesc pseudonime cu tentă sexuală”, detaliază articolul.

Conturile nu spun direct că vând aceste imagini, dar prezintă meniuri cu opţiuni, inclusiv solicitarea de anumite acte sexuale, în unele cazuri. Cercetătorii de la Stanford au observat şi oferte pentru videoclipuri cu scene de bestialitate şi automutilare.

„La un anumit preţ, copiii sunt disponibili pentru ‘întâlniri’ în persoană”, continuă articolul.

Raportul evidenţiază rolul jucat de algoritmii popularei reţele de socializare: un cont de test creat de cotidianul de afaceri a fost „inundat cu conţinut care sexualizează copiii” după ce a dat click pe câteva astfel de recomandări.

Meta nu a răspuns imediat unei solicitări de reacţie. Potrivit WSJ, gigantul reţelelor sociale a recunoscut că au existat probleme în cadrul serviciilor sale de securitate şi a spus că a creat un „grup de lucru” pentru a se ocupa de această problemă.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 20:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
28 Sept. 2023, 20:30 // Actualitate //  Realitatea.md

Peste 70% din cetățeni consideră că în știrile presei moldovenești există fenomenul propagandei. Cel puțin asta arată datele unui sondaj IMAS, realizat la comanda Grupului de presă REALITATEA. Potrivit rezultatelor, 85 la sută dintre respondenți consideră că fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din Republica Moldova, în timp ce doar 10% afirmă contrariul.

Cercetarea mai relevă faptul că 83% din moldoveni consideră că televiziunile din Moldova sunt influențate de anumite partide sau politicieni.

 

Cercetarea mai relevă, în același timp, că 68% din cei chestionați sunt de părerea că „fenomenul propagandei este prezent în ştirile difuzate de instituţiile mass-media ce provin din țările Uniunii Europene”. Urmează SUA și Rusia.

 

 

Cea mai multă propagandă se face la TV, o spun cei mai mulți moldoveni, peste 50 la sută dintre respondenți. Mai puțină propagandă văd moldovenii la radio (1%), canale de Telegram (1%) și ziare (2%).

În schimb, siteurile de internet abundă în propagandă, sunt convinși cetățenii,  25 la sută. Cu propaganda din media trebuie să lupte autoritățile care, potrivit opiniei oamenilor (vezi tabelul de mai jos), o dau în bară.

 

 

Crearea unui conținut media de alternativă! Asta este soluția pe care o propun moldovenii (67 la sută) pentru a combate propaganda rusă.

Alte 22% dintre respondenți au spus că trebuie interzise și chiar închise canalele rusești pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sondajul a fost realizat în baza unui eșantion de 822 de respondenți din 72 de localități din Republica Moldova, excluzând regiunea transnistreană. Eroarea maximă de eșantionare este de 3,4%. Perioada de culegere a datelor a fost în perioada 2 septembrie – 24 septembrie 2023.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală