Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

VIDEO Lipsă de angajați la Consiliul Concurenței! Gherțescu: Din 130 de funcții disponibile, avem doar 62 ocupate

08 Iun. 2023, 17:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
08 Iun. 2023, 17:44 // Actualitate //  Realitatea.md

Consiliul Concurenței duce o lipsă acută de angajați, anunță președintele instituției, Alexei Gherțescu. Anunțul a fost făcut la ședința Parlamentului, în timpul prezentării raportului de activitate pe anul 2022.

Anul trecut, autoritatea s-a confruntat cu provocări legate de capacitățile sale instituționale, care necesită să fie consolidate în perioada imediat următoare. Acestea se referă, în special, la insuficiența de personal calificat, la dotarea tehnică inadecvată, la condițiile de muncă nesatisfăcătoare.

„Anul trecut s-a activat într-o criză majoră de resurse umane. Am observat un proces de exod, nu mă tem de acest cuvânt, în cadrul Consiliului… Acest trend continuă și în acest an. Suntem sub pragul de 50%. În total, din numărul de 130 de funcții care sunt incluse în lista de personal la Consilul Concurenței, avem ocupate doar 62 de funcții, inclusiv și cu membrii plenului… Am încercat să duc tratative, să discut eu, dar în majoritatea cazurilor am primit refuzuri. Motivele sunt aceleași – salarizarea mică.  Aceste date de fapt relevă de ce unele rezultate ale Consiliului nu au fost poate pe măsura așteptărilor societății”, a menționat Gherțescu.

În același raport, șeful Consiliului Concurenței susține că în viitor își ”propune implementarea angajamentelor privind parcursul european al Republicii Moldova pe domeniul de responsabilitate, digitalizarea instituției, asigurarea angajaților cu condiții de muncă satisfăcătoare, consolidarea cooperării cu alte instituții în domeniul aplicării Legii concurenței și Legii cu privire la ajutorul de stat”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 21:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 21:51 // În Lume //  Ursu Ana

Un jucător la loterie a câştigat al doilea premiu ca importanţă din istoria loteriilor din Statelor Unite, în valoare de 1,6 miliarde de dolari. El s-a prezentat pentru a-și revendica marele premiu, însă identitatea sa va rămâne secretă pentru încă 90 de zile, a anunţat miercuri Florida Lottery, scrie Digi24.

Reprezentanţii Mega Millions au spus că jackpotul de 1,6 miliarde de dolari este cel mai mare câştig din istoria acestei licitaţii, depăşind precedentul său record de 1,537 miliarde de dolari, care a fost stabilit în statul Carolina de Sud în 2018.

Recordul absolut obţinut la o loterie americană îi aparţine companiei rivale Powerball, cu un jackpot de 2,04 miliarde de dolari câştigat cu un bilet vândut în California în noiembrie 2022, potrivit site-ului organizatorilor.

Câți bani primește câștigătorul Câştigătorul din Florida al jackpotului pus în joc de Mega Millions va putea să aleagă între a primi întreaga sumă – ce îi va fi achitată în plăţi anuale întinse pe durata a 30 de ani – sau să accepte suma de 794,2 milioane de dolari, care îi va fi plătită pe loc, în numerar.

Câştigurile la loterie sunt impozitate. Conform legilor din Florida, câştigătorii la loterie care obţin premii de peste 250.000 de dolari nu trebuie să îşi dezvăluie identitatea în mod public decât după 90 de zile după ce şi-au revendicat premiul. Cumpărând cu 2 dolari un bilet de loterie, şansele de a câştiga marele premiu (jackpot) al unei loterii americane sunt de aproximativ 1 la 300 de milioane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală