Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

Insulina pentru diabetici, momeală pentru îmbogățire. Acuzațiile pe care le aduce un deputat

21 Mai 2021, 14:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
21 Mai 2021, 14:20 // Politica //  Petru Beregoi

Din cauza schemelor și a intereselor din domeniu medical, diabeticii sunt puși în situația să-și administreze insulină expirată, să treacă la un alt tip de insulină decât cel cu care erau obișnuiți sau să caute singuri insulina de care au nevoie, în afara sistemului medical, Acuzațiile vin de la deputatul PAS, Dan Perciun, care susține că a recepționat multiple sesizări din partea pacienților care suferă de diabet zaharat.

Deputatul afirmă că, 18 mii de pacienți din cei 120 de mii sunt tratați cu insulină și se plâng că, la policlinică li s-a spus că insulina NovoRapid nu mai este și nici nu va mai fi, iar medicul urmează să-i dea o rețetă cu un alt tip de insulină.

„Vă aduc aminte că insulina, în baza rețetelor, se eliberează pe trei luni. Deci, oamenilor li se  propune să ia insulina și să și-o administreze, inclusiv după expirarea termenului de valabilitate. Calitatea vieții este afectată direct de interesele care domină acest sistem. Un sistem care, în loc să pună accent pe interesele pacienților, urmărește îmbogățirea factorilor de decizie, conectați la tot ceea ce înseamnă aprovizionarea cu insulină și dispozitive medicale pentru diabetici. Oamenii suferă, sănătatea lor fiind pusă în pericol din cauza gestionării proaste a procesului de achiziții publice la toate etapele”, a notat deputatul, într-o conferință de presă.

În opinia sa, pacienții sunt puși în situația să folosească insulină expirată, pentru că din cauza schemelor și a intereselor, dar și din lipsa capacității de a estima necesitățile reale de insulină, se cumpără mai mult decât este nevoie. Și acest fapt duce și la irosirea banilor publici.

Dan Perciun susține că cel mai elocvent exemplu de gestionare proastă a aprovizionării cu insulină și a tot ce înseamnă scheme, este cazul de rezonanță cu insulina Strim.

„În cadrul licitației din 2018, desfășurată pe timpul Silviei Radu, s-a achiziționat insulină în valoare de 28 de milioane de lei. În martie 2021, două-trei luni în urmă, termenul de valabilitate pentru această insulină a expirat. Din tot ce s-a procurat, ținând cont de ultima informație disponibilă privind utilizarea insulinei, nu s-a folosit mai mult de 50%. Deci vorbim de circa 14 milioane de lei care au fost pur și simplu aruncați în vânt. Insulina s-a procurat, dar nu a fost folosită. Dosarele penale care au fost deschise pe acest caz așa și trenează încă din 2019 și nimeni nu a fost tras la răspundere”, a spus Perciun.

Astfel, parlamentarul a solicitat Ministerului Sănătății să intervină de urgență și să asigure o bună gestionare a stocurilor, în așa fel încât să se excludă situațiile în care pacienților li se eliberează insulină cu termenul de valabilitate care va expira în momentul când urmează să o administreze.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 21:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 21:14 // Actualitate //  Cristina Vlah

Accident grav cu implicarea a două mașini de taxi și un microbuz, pe șoseaua ce duce spre Vadul lui Vodă, informează Realitatea.md. Potrivit martorilor oculari, în accident ar fi implicate patru unități de transport, printre care și 2 mașini de taxi, și un microbuz.

„Pe traseul Chișinău – Vadul lui Vodă a avut loc un accident rutier cu implicarea a 4 unități de transport. Preventiv o persoană este traumată”, a relatat Mariana Bețivu, ofițer de presă al IGP.

La fața locului au venit echipajele de Poliție, precum și de ambulanță care acordă ajutorul medical necesar. Oamenii legii urmeză să stabilească toate circumstanțele accidentului.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU