Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Insulina pentru diabetici, momeală pentru îmbogățire. Acuzațiile pe care le aduce un deputat

21 Mai 2021, 14:20
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
21 Mai 2021, 14:20 // Politica //  Petru Beregoi

Din cauza schemelor și a intereselor din domeniu medical, diabeticii sunt puși în situația să-și administreze insulină expirată, să treacă la un alt tip de insulină decât cel cu care erau obișnuiți sau să caute singuri insulina de care au nevoie, în afara sistemului medical, Acuzațiile vin de la deputatul PAS, Dan Perciun, care susține că a recepționat multiple sesizări din partea pacienților care suferă de diabet zaharat.

Deputatul afirmă că, 18 mii de pacienți din cei 120 de mii sunt tratați cu insulină și se plâng că, la policlinică li s-a spus că insulina NovoRapid nu mai este și nici nu va mai fi, iar medicul urmează să-i dea o rețetă cu un alt tip de insulină.

„Vă aduc aminte că insulina, în baza rețetelor, se eliberează pe trei luni. Deci, oamenilor li se  propune să ia insulina și să și-o administreze, inclusiv după expirarea termenului de valabilitate. Calitatea vieții este afectată direct de interesele care domină acest sistem. Un sistem care, în loc să pună accent pe interesele pacienților, urmărește îmbogățirea factorilor de decizie, conectați la tot ceea ce înseamnă aprovizionarea cu insulină și dispozitive medicale pentru diabetici. Oamenii suferă, sănătatea lor fiind pusă în pericol din cauza gestionării proaste a procesului de achiziții publice la toate etapele”, a notat deputatul, într-o conferință de presă.

În opinia sa, pacienții sunt puși în situația să folosească insulină expirată, pentru că din cauza schemelor și a intereselor, dar și din lipsa capacității de a estima necesitățile reale de insulină, se cumpără mai mult decât este nevoie. Și acest fapt duce și la irosirea banilor publici.

Dan Perciun susține că cel mai elocvent exemplu de gestionare proastă a aprovizionării cu insulină și a tot ce înseamnă scheme, este cazul de rezonanță cu insulina Strim.

„În cadrul licitației din 2018, desfășurată pe timpul Silviei Radu, s-a achiziționat insulină în valoare de 28 de milioane de lei. În martie 2021, două-trei luni în urmă, termenul de valabilitate pentru această insulină a expirat. Din tot ce s-a procurat, ținând cont de ultima informație disponibilă privind utilizarea insulinei, nu s-a folosit mai mult de 50%. Deci vorbim de circa 14 milioane de lei care au fost pur și simplu aruncați în vânt. Insulina s-a procurat, dar nu a fost folosită. Dosarele penale care au fost deschise pe acest caz așa și trenează încă din 2019 și nimeni nu a fost tras la răspundere”, a spus Perciun.

Astfel, parlamentarul a solicitat Ministerului Sănătății să intervină de urgență și să asigure o bună gestionare a stocurilor, în așa fel încât să se excludă situațiile în care pacienților li se eliberează insulină cu termenul de valabilitate care va expira în momentul când urmează să o administreze.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 10:28
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
21 Ian. 2022, 10:28 // În Lume //  Realitatea.md

Un accident de proporții a avut loc într-un oraș din Indonezia. Un camion de mare tonaj a șters de pe carosabil nu mai puțin de 6-8 automobile și alți zeci de motocicliști. Potrivit presei, camionul a rămas fără frâne.

În urma impactului, patru persoane și-au pierdut viața, iar alte 21 au avut de suferit. De asemenea, una dintre victime se află într-o stare critică.

Potrivit înregistrării video, accidentul a avut loc vineri, 21 ianuarie 2022.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală