Modificările la Codul electoral care urmează să fie votate de către Parlament nu întrunesc toate elementele ce ar oferi o claritate procesului electoral pentru toate entitățile vizate, cum ar fi și Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia. Asemenea opinii au fost expuse în cadrul consultărilor publice organizate astăzi, 26 iulie de către Comisia juridică, numiri și imunități, la Parlament.
Participanții la consultări afirmă că, modernizarea legislației electorale se face fără a se ține cont de prevederile legii privind statutul juridic special al Găgăuziei, iar modificările propuse spre aprobare, nu conțin prevederi clare față de alegerile din Adunarea Populară, precum și nici de alegerile bașcanului și nici de activitatea Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, responsabilă de aceste scrutine.
Prezent la audieri, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghii Leiciu, a declarat că legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei stipulează că alegerile din Găgăuzia au loc în conformitate cu legislația locală adoptată de către Adunarea Populară. În Găgăuzia funcționează Comisia electorală centrală responsabilă de desfășurarea alegrilor deputaților din Adunarea Populară, alegerile bașcanului.
„Spre regret, în noul proiect, nu se spune nimic despre asta. Se creează impresia că Găgăuzia este intenționat înlăturată de la procesele care au loc în țară. Eu cred că aceste aspecte trebuie să fie stipulate foarte clar. În primul rând ce înseamnă alegeri regionale, așa cum sunt alegerile în Adunarea Populară, a bașcanului, dar și noțiunea de Comisie Electorală Centrală a Găgăuziei, stipulând funcționarea și competențele acestei instituții”, a spus Gheorghii Leciu.
Potrivit lui, propunerea de modernizare a legislației electorale nu ține cont de recomandările partenerilor externi, inclusiv ale Comisiei de la Veneția, în partea de ce ține de Găgăuzi, și anume garantarea reprezentativității politice a minorităților etnice, în cazul de față a găgăuzilor. În acest sens, deputații de la Comrat au pregătit propuneri, inclusiv ca în țară să fie creat un sistem electoral mixt, astfel încât 96 de deputați să fie aleși pe circumscripție națională, iar cinci – în circumscripții uninominale care să fie create în UTA Găgăuzia. Gheorghi Leciu consideră că alte soluții pentru a garanta reprezentativitatea politică a Găgăuziei și a poporului găgăuz la nivel național în Parlament nu sunt.
Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX, a menționat că este necesar ca alegerile în UTA Găgăuzia să fie reglementate într-o formă sau alta în Codul Electoral.
„Nu este clar dacă organele electorale care organizează alegerile pentru Adunarea Populară sau pentru bașcan vor activa în limitele legale”, specifică Nicolae Panfil.
Fostul deputat PLDM, Tudor Deliu, la fel a criticat noile modificări operate la Codul electoral, pe motiv că ar contravine prevederilor Constituției, pentru că, în document se regăsește termenul de „Transnistria”, în opinia căruia, păstrarea acestei noțiuni ar însemna o legiferare a regimului separatist.
Deputata PAS,, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, afirmă că, „este un proiect care vine să transpună în practică mai multe recomandări ale organizațiilor internaționale și, de asemenea, să racordeze legislația la adresele făcute de Curtea Constituțională în repetate rânduri”.
Printre principalele prevederi ale proiectului figurează posibilitatea de a organiza alegeri, în unele circumscripții electorale, timp de două zile (sâmbătă și duminică). Acest lucru s-ar putea întâmpla în situații excepționale, cum ar fi pandemie sau stare de urgență, prin derogare de la regula generală.
Proiectul de lege mai stabilește principii clare privind reflectarea alegerilor de către mijloacele de informare în masă. Instituțiile mass-media vor avea obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în contextul mediatizării campaniilor electorale.
În caz contrar, acestea riscă să fie sancționate gradual de către Consiliul Audiovizuale: retragerea dreptului de a difuza sau publica informații despre reflectarea alegerilor pe o perioadă de trei zile, amendă de până la 100 000 de lei, retragerea dreptului de a difuza publicitate comercială sau electorală pe o perioadă de până la șapte zile sau retragerea dreptului de a reflecta evenimentele din perioada sau campania electorală furnizorului de servicii media, care se sustrage de la executarea penultimei sancțiuni.
Autorii documentului mai propun reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale până la șapte persoane și permanentizarea funcției de președinte al consiliului electoral de circumscripție.
Proiectul Codului electoral va fi examinat în comisiile permanente, după care va fi propus spre aprobare, în prima lectură, în plenul Parlamentului.