Curs valutar
 • EUR
  19.1792
  0%
 • USD
  19.4170
  0%
 • RUB
  0.3237
  0%
 • RON
  3.8815
  0%
 • UAH
  0.5257
  0%

Întrebări la Spînu de la Gligor! S-a lobat până în pânzele albe? „HORUS”, învingătoare din nou în cadrul licitației

28 Iun. 2022, 16:22
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
28 Iun. 2022, 16:22 // Politica //  Petru Beregoi

Jocurile murdare din culisele unor guvernați se pare că dau roade în folosul celora care trag sforile. Acest lucru este dovedit și de faptul licitației relansate în privința reparației capitale a blocului energetic 3, CET 2, al cărui beneficiar este Termoelectrica. După anunțarea unei noi licitații, în urma anulării primei, la data de 11 aprilie, autoritățile au anulat-o și pe cea de-a doua din motive necunoscute, după ce prețul cel mai mic a fost propus de „TURBOENERGY POWER” SRL, în detrimentul celei câștigătoare a primei licitații. În urma anunțării „procedurii de negocieri”, în mai puțin de 24 de ore, câștigătoare a fost desemnată nimeni alta decât anume cea „care trebuia” să câștige – „HORUS” SRL.

Potrivit liderului Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, pe 22 iunie curent a fost anunțată decizia cu privire la anularea licitației prin care urmau să fie contractate lucrări de reparație a blocului energetic 3, CET 2, beneficiar Termoelectrica S.A. Licitația prevedea „lucrări de reparaţie capitală a turbinei ПТ-80/100-130/13 Nr.3, controlul metalului şi prelungirea resursei de exploatare a turbinei și reparaţie capitală a generatorului ТВФ-120-2УЗ.

În cadrul licitației au fost depuse trei oferte:

 • „TURBOENERGY POWER” SRL – 5 953 163 MDL;
 • „HORUS” SRL – 6 800 000 MDL;
 • „ХАРЬКОВЭНЕРГОРЕМОНТ-ХОЛДИНГ” – 8 124 507 MDL

Deși prețul cel mai mic a fost propus de „TURBOENERGY POWER” SRL – 5 953 163 lei, grupul de lucru din cadrul procedurii de achiziție a anulat fără motive licitația, susține Gligor.

„Precum spuneam, pe 22 iunie, grupul de lucru a decis anularea procedurii de achiziţie pe motiv că ofertele depuse de toţi participanţii la procedura de achiziție sunt precum că neconforme, însă fără a indica motivele și temeiurile legale de anulare a licitației. Informațiile pe care le-am primit astăzi, îmi permit să afirm că achiziția a fost anulată pe motiv că cel mai bun preț a fost oferit de o altă companie decât HORUS, care este în continuare favorizată la greu. Vă aduc aminte că anume compania Horus este partenerul companiei Силовые Машины din Federația Rusă, care a reabilitat blocul 1 la CET 2, iar recent câștigase licitația de 13 milioane de euro pentru reabilitarea blocului nr. 2, fapt ce a stârnit un mare scandal și a dus la desfacerea contractului semnat cu Силовые Машины. Dar să revenim, după anularea achiziției, companiile care au participat la licitație au fost contactate și invitate să participe la „procedura de negociere”. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost fixat pentru 24 iunie, ora 09-00, adică cu termen de depunere în 24 ore”, afirmă Gligor.

În cadrul desfășurării „procedurii de negociere”, au depus oferte de doar doi participanți din cei trei:

 • ,,HORUS” S.R.L. – cu valoarea ofertei de 5 389 129, 02 lei fără TVA și
 • SC „TURBOENERGY POWER” SRL – cu valoarea ofertei de 5 640 343, 40 lei fără TVA.

Astfel, pentru a treia oară, după anularea unei licitații organizate și desfășurate legal, printr-o modalitate extrem de dubioasă și anume negocieri directe, pe 27 iunie curent, „HORUS” SRL a fost declarată drept companie câștigătoare și urmează să efectueze lucrări de reparație la blocul nr. 3.

Ștefan Gligor afirmă că, „TURBOENERGY POWER” SRL, compania care a dat cel mai bun preț în cadrul licitației/achiziției publice, va contesta în instanță decizia de anulare a achiziției.

„Sunt curios să aflu opinia actualului ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Cum credeți, câtă încredere ar trebui să aibă companiile străine, dar și cele locale în autoritățile Republicii Moldova, dacă acestea își permit să anuleze orice licitație doar pe motiv că nu le-a ieșit așa cum le trebuie?”, se întreabă politicianul.

Amintim că,  la 11 aprilie, autoritățile au anunțat că a fost reziliat contractul cu întreprinderea rusă, care urma să modernizeze S.A. Termoelectrica.

Ulterior, la 13 mai autoritățile de la Chișinău au trimis o înștiințare către consorțiul companiilor „Horus” și compania rusă parteneră „Power Machines” despre faptul că au reziliat contractul privind reconstrucția Unității nr 2, reparația capitală a turbinei și înlocuirea suprafeței de încălzire a cazanului la Unitatea nr. 3, din cadrul centralei cu termoficare Sursa 1 de la Termoelectrica.

Bani.md scrie că, Termoelectrica a anunțat o licitație privind reabilitarea a două blocuri energetice de la întreprinderea de stat încă anul trecut. Licitația a fost câștigată de compania rusă „Силовые Машин”, în parteneriat cu cea locală Horus. Companiea rusească se află pe lista sancțiunilor în legătură cu invazia în Ucraina a Federației Ruse. „Силовые Машин” este controlată de miliardarul rus Alexei Mordașov, bun prieten al președintelui Vladimir Putin.

Tenderul a fost inițiat cu aproape un an în urmă, sub fosta guvernare condusă de socialiștii pro-ruși, iar termenul-limită de depunerea ofertelor a fost prelungit de câteva ori. La sfârșitul lunii septembrie 2021, s-a finalizat etapa de depunere a ofertelor, fiind depusă o singură ofertă de către consorțiul moldo-rus.

La 4 aprilie curent, președinta țării, Maia Sandu, a spus că autoritățile moldovene au o dilemă, ținând cont de noua conjunctură. Pe de o parte, firma rusească sancționată de Statele Unite încă în 2018 este controlată de unul din cei mai bogați ruși, Alexei Mordașov, aflat de curând și pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană, în legătură cu invazia rusească în Ucraina. Pe de altă parte, dacă nu sunt reparate, două din trei unități de generare a energiei de la centrala Termoelectrica se pot opri.

La 8 aprilie, compania moldoveană Horus a anunțat că a fost semnat contractul. Pe 11 aprilie, reprezentanți ai ministerului infrastructurii și dezvoltării împreună cu reprezentanți ai oficiului Băncii Mondiale au refuzat să comenteze anunțul.

Vorbind în seara zilei de 11 aprilie, șefa Guvernului a spus că licitația va trebui anulată.

La 12 mai, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, o acuză că ar fi trucat împreună cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, licitația privind obținerea contractului de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica, și a solicitat să fie demis din funcție, cu anchetarea penală a acestuia.

Ulterior, Grupul de companii „Horus” a venit cu o reacție și a negat toate acuzațiile lui Plîngău, precizând că acesta ar face jocurile „cuiva, care stă în spatele acuzațiilor”, numindu-i pe aceștia „băieți șmecheri”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
24 Sept. 2022, 17:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Romaniuc Victoria
24 Sept. 2022, 17:47 // În Lume //  Romaniuc Victoria

Pe rețelele sociale a fost publicată o primă înregistrare video, care prezintă cum trupele ucrainene au interceptat o dronă kamikaze, lansată de armata rusă. Drona, de producție iraniană, a fost doborâtă de sistemele antiaeriene ucrainene în regiunea Dnepropetrovsk, scrie Ukraine Weapons Tracker.

Potrivit site-ului specializat în agregarea tuturor înregistrărilor video, din surse deschise și oficiale, referitoare la războiul din Ucraina, drona cu pricina este un Geran-2 (denumirea rusă) sau Shahed-136 – cum e cunoscută în armata iraniană.

Drona a fost distrusă de o rachetă antiaeriană, care poate fi văzută venind din partea stângă a ecranului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Vineri, 23 septembrie, rușii au lansat un atac cu drone kamikaze asupra Odesei. Forțele antiaeriene ucrainene au declarat că au doborât șase drone iraniene kamikaze Shahed-136 și un avion Su-25.

Din cauza sancțiunilor economice și a limitărilor asupra lanțurilor sale de aprovizionare militară, Moscova s-a orientat tot mai mult către Iran, în calitate de partener și furnizor de arme. În luna august a anului curent, Rusia a primit sute de drone iraniene.

Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Eveniment inedit la Castel MIMI! Nu rata Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOPERA
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
Nicotina nu este cauza principală a bolilor legate de fumat. Care sunt factorii ce influențează dezvoltarea acestora
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
FOTO Start Școală! Faceți plinul la ghiozdan împreună cu Librarius
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
VIDEO Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
Modernă și orientată către client! Maib inaugurează sucursala Ștefan cel Mare, aliniată identității vizuale reînnoite
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO A.S.I.C.S. îi va premia pe Serghei Tarnovschi și dublul Ivan Corșunov și Alexandr Bulat
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
FOTO, VIDEO A.S.I.C.S. a premiat luptătorii moldoveni pentru medalii la turnee internaționale
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Î.S. MOLDATSA recrutează – Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
Ești depedent de nicotină? Află care sunt 5 mituri cel mai des întâlnite despre fumat
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală