Daniel Ioniță a fost rechemat din funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova. Decretul de rechemare a fost semnat astăzi de Președintele României, Klaus Iohannis. Pe site-ul Președinției este specificat că pe lângă Excelența Sa, Daniel Ioniță, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele pentru rechemarea a altor nouă ambasadori.
Contactat de redacția Realitatea.md, Daniel Ioniță a menționat că situația dată reprezintă o normalitate și că va face în continuare ceea îi cere patria sa – România.
„Decretul este publicat pe site-ul Președinției. Nimic strașnic, ba mai mult este normal. Un ambasador este numit prin decret prezidențial și este rechemat tot prin decret prezidențial când își termină mandatul. Este parte a unei normalități. Procedura ca urmare a decretului de rechemare presupune o perioadă de timp în care ambasadorul care este rechemat, trebuie să aibă timp să-și facă vizitele de rămas bun.
Voi face ceea ce mi se va cere să fac. Eu sunt diplomat de carieră, patria mea este România și voi face ceea ce îmi cere”, a spus Daniel Ioniță.
La scurt timp, sursele mass-media de peste Prut au anunțat că în locul lui Daniel Ioniță va fi numit fostul ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu. În același timp, Ioniță a declarat că nu cunoaște cine îi va lua locul, însă s-a arătat convins că relațiile de prietenie dintre cele două țări vor rămâne la fel de strânse și în continure.
„Sunt convins că va fi numit o persoană care este competentă. O persoană care va continua proiectele multe pe care le-am demarat și o persoană care va contribui substanțial la întărirea legăturilor speciale care există între România și Republica Moldova și care va contribui, de asemenea la susținerea fără rezerve a parcursului pro-european al Republicii Moldova”, a conchis Excelența Sa.
Noul ambasador al României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu este diplomat de carieră. Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008.
În Centrala MAE, a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014. Vorbește limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă.