Și-ar dori ca să fie modificat cât mai urgent articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, unde să fie stipulat clar că limba de stat în țara noastră este limba română, însă este nevoi de voturi suficiente în Parlament, pe care Partidul Acțiune și Solidaritate nu le are. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care susține că, deși există deputați din opoziție, care au pașaport românesc și ar putea vota pentru această modificare, însă nu o fac din cauza ideologiei partidului.
Igor Grosu afirmă că „e de datoria noastră să modificăm acest articol din Constituție” și nu doar să vorbim despre limba română la 31 august, atunci când îi este dedicată sărbătoarea.
„Mai e și articolul ăla în Constituție, mai e și datoria noastră să promovăm limba română, nu doar să ne amintim la aceste sărbători, deși este importantă și această sărbătoare, pentru anumite totaluri. Dar, să-i ajutăm pe cei care nu o cunosc, pentru că avem și cetățeni care au nevoie de acest ajutor”, a spus Igor Grosu, după ce a depus flori pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt.
Igor Grosu a declarat că, pentru substituirea în articolul 13 din Constituție, a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, este nevoie de voturi în Parlament, dar deocamdată nu se cunoaște cum și când se vor găsi voturile suficiente, deși „inițiativa este frumoasă și și-ar dori cât mai repede să se întâmple acest lucru”.
„Eu nu vreau ca să începem acest proces de dragul începutului și să „ne spălăm pe mâini” că nu am avut voturi suficiente pentru a realiza această modificare. Nu vreau să mai trăim odată această rușine. Știu că există în actualul Parlament deputați din opoziție, care au și pașaport românesc și beneficiază și de toate privilegile atât pentru ei cât și pentru copiii lor, însă refuză să recunoască autenticitatea limbii române pe teritoriul Moldovei și în Constituție”, a mai afirmat Grosu.
Amintim că, la 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.
Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare națională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră” de către guvernanții agrarieni.
Tot astăzi și în România este marcată Ziua Limbii Române, sărbătoare, care a fost instituită în 2013.