Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

Kalinin, după scandalul de la ProTV, continuă cu „limba moldovenească” la o conferință. Acolo, i s-a adresat lui Putin

01 Iul. 2021, 14:52
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
01 Iul. 2021, 14:52 // Societate //  Realitatea.md

VIDEO Scandal la dezbateri! Un candidat a aruncat o sticlă și s-a certat cu Bogza: Nu-mi dai voie să vorbesc în l. rusă

Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, mai nou scandalist la Pro TV Chișinău, a susținut o conferință de presă la IPN în cadrul căreia a avut o adresare către președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar a comentat și incidentul din studioul televizat de la o dezbatere electorală. A ținut să menționeze că a făcut referire la Constituția Republicii Moldova, articolul 13, unde scrie că limba de stat este „limba moldovenească” și nu limba română.

„Puteți să vorbiți în orice limbă, vă respect pe fiecare dintre voi: în ucraineană, rusă, bulgară, română. Puteți să vă considerați așa cum doriți, să vă considerați: români, moldoveni. Dar există statalitatea, este Constituția, limba de stat. Dacă sunteți pe teritoriul Republicii Moldova, eu vă rog foarte mult, respectați legile acestei țări, respectați Constituția acestei țări. Și dacă în articolul 13 din Constituția Republicii Moldova este scris că limba de stat este limba moldovenească, care funcționează pe baza grafiei latine, atunci limba de stat este moldoveneasca”, a declarat Alexandr Kalinin.

Acesta susține că Partidul Regiunilor din Moldova, după ce va ajunge în Parlament, va ieși cu propunerea de a introduce a doua limba de stat – limba rusă: „Suntem singurul partid care apără statalitatea. Acum suntem martorii unei expansiuni. Spre regret, am încetat să mai învățăm istoria Moldovei, spre regret am încetat să învățăm limba moldovenească. Nu știu de ce se predă istoria românilor”.

S-a adresat сătre „adevărații patrioți, vorbitorii de limbă moldovenească”, spunându-le că „apărarea statalității este obligația fiecăruia”, chiar dacă pe teritoriul țării sunt și alte naționalități. A mai spus că a introduce testul de statalitate. Funcționarilor li se va permite să activeze doar după recunoașterea faptului că limba este moldovenească. „Cei care vor continua intenționat să semene ură, legat de denumirea limbii și naționalitate, vor fi trași la răspundere”.

Cât despre adresarea lui Vladimir Putin a făcut-o din „numele cetățenilor Republicii Moldova care susțin bunele relații cu Federația Rusă”

„Vladimir Vladimirovici, noi deja al doilea an suntem în pandemie. Spre regret, ciuma care a cuprins toate țările lumii își pune amprenta. În Federația Rusă, în centrele de detenție temporară, se află cetățenii Republicii Moldova care nu pot fi expulzați de pe teritoriul Rusiei. Cât va continua pandemia nimeni nu știe, dar unii din cetățeni se află acolo mai mult de doi ani, timp în care ei și-au pierdut rudele, apropiații, nu au putut să-i conducă pe ultimul drum. Nu pot nici acum să vină la mormântul lor. Din partea poporului moldovenesc, a mamelor, taților, copiilor, soțiilor, vă rugăm să contribuiți la întoarcerea cetățenilor Republicii Moldova care se află în centrele de detenție temporară”, a spus el.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată