Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Lorena Bogza cu o reacție de boicot, după miezul nopții. „Astfel de candidați nu au ce căuta la dezbaterile electorale”

29 Iun. 2021, 07:25
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
29 Iun. 2021, 07:25 // Societate //  Realitatea.md

Kalinin, după scandalul de la ProTV, continuă cu „limba moldovenească” la o conferință. Acolo, i s-a adresat lui Putin

„Spune în direct că nu-mi dai voie să vorbesc în limba rusă!”. A fost una din replicile candidatului Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, care a participat la dezbaterile electorale de la Pro TV Chișinău aseară, 28 iunie curent, în cadrul cărora s-a certat cu prezentatoarea Lorena Bogza. Jurnalista a avut o reacție în studio, dar și una pe care a postat-o pe contul său de Facebook după miezul nopții.

„Dezbaterile de astăzi s-au transformat în circ din cauza unui invitat care a desconsiderat tot – statul în care se află, ceilalți concurenți din studio, regulile emisiunii – tot! Cu alte cuvinte, ceilalți trebuiau să se comporte și să vorbească în limba rusă, așa cum își dorește un invitat. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să începem o discuție pe subiectul limbii vorbite, al denumirii limbii. Subiecte pe care oamenii mici din politică le ating, atunci când nu au soluții și vor să-i învrăjbească pe unii împotriva altora”, a scris Lorena Bogza.

Potrivit acesteia, postul de televiziune i-ar fi propus traducător candidatului, însă el a spus că nu are nevoie, că înțelege întrebările, doar că va răspunde în limba rusă. „Dacă mă întrebați pe mine, nu e firesc să asigurăm traducere unor candidați care nu vor să vorbească limba statului în care pretind că locuiesc și în slujba căruia ar vrea să fie”.

Deși i s-a cerut să părăsească studiul, dacă nu respectă regulamentul dezbaterilor electorale, Alexandr Kalinin a stat până la sfârșit și a cerut tuturor să i se adreseze întrebări în limba rusă. „A plecat abia atunci când trebuia să se adreseze alegătorilor, când trebuia să își folosească minutul de final”.

„Unii candidați depășesc intenționat limitele și se folosesc de faptul că moderatorul are niște îndatoriri de la care nu poate abdica. Astfel de candidați nu au ce căuta în studioul dezbaterilor electorale, indiferent unde sunt organizate. Colegii care fac dezbateri au, la fel, reguli și aceastea trebuie respectate”, a conchis Lorena Bogza.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:42
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
28 Oct. 2021, 18:42 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat deciziile care au fost luate în ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe subiectul securității din sectorul energetic. Totodată, în cadrul ședinței CSS a fost examinată situaţia privind securitatea energetică a țării. 

Astfel, Maia Sandu susține că una dintre decizii constă în a recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiilor spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

O altă hotărâre este de a impune măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.

De asemenea, potrivit președintei Republicii Moldova, a treia decizie este să se ieie măsuri pentru ca furnizorii de căldură și energie electrică să fie asigurați cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice. 

O altă decizie presupune să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurei pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, Maia Sandu a anunțat că ar fi purtat mai multe discuții telefonice cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin, Dmitri Kozak, în contextul crizei de gaze naturale cu care se confruntă țara noastră.

VIDEO Maia Sandu anunță că a discutat de mai multe ori cu Dmitri Kozak în contextul crizei gazelor naturale

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău