Curs valutar
  • EUR
    19.2489
    -0.5886%
  • USD
    18.1679
    -0.191%
  • RUB
    0.1888
    -0.3178%
  • RON
    3.8734
    -0.6351%
  • UAH
    0.4919
    -0.2033%

VIDEO „A fost o înțelegere dintre Chișinău și Tiraspol” Iovcev consideră că demiterea sa a fost „un cadou” de alegeri

28 Iun. 2021, 07:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Iun. 2021, 07:45 // Politica //  Realitatea.md

„Eu cred că a fost o înțelegere dintre Chișinău și Tiraspol și Chișinăul i-a făcut un cadou Tiraspolului înainte de alegerile din 11 iulie”. Declarația aparține fostului director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, care a comentat demisia sa într-un interviu pentru TV8. Potrivit acestuia, asta ar însemna începutul sfârșitului pentru învățământul în limba română din regiunea transnistreană.

Fostul director al singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol susține că a fost anunțat despre demisia sa la telefon, iar motivul invocat de către Ministerul Educației de la Chișinău ar fi vârsta de pensionare. A povestit că era firesc să plece din funcție la un moment dat, însă nu în așa mod. S-a arătat revoltat de acest fapt și consideră eliberarea subită din funcție drept o trădare.

„Au pierdut două procese la Înalta Curte de la Strasbourg pentru drepturile omului, unde este condamnată Rusia și ultimul proces pe care l-au pierdut este Iovcev și alții… Se putea de făcut cu totul altfel. Puteau să mă cheme să îmi spună că iată vă dăm la dispoziție timp ca să terminați toate lucrurile pe care le aveți de făcut, reparație în liceu, serbare de absolvire, iar între timp noi vom face concurs. Doamna ministru a procedat în tocmai cu așa-numita ministră a Educației din Tiraspol care în 1994, tot așa, în câteva minute m-a destituit din post de director”.

Ion Iovcev a mai spus că, în aproape 30 de ani cât a ocupat această funcție, a fost ținta mai multor provocări din partea autorităților neconstituționale din stânga Nistrului pe care le-a înfruntat, iar demisia sa ar însemna începutul sfârșitului pentru învățământul cu predare în limba română din regiunea transnistreană: „Liceul Lucian Blaga este un simbol al rezistenței noastre naționale, a luptei noastre pentru limbă, pentru istorie, pentru demnitate, pentru neam”.

Va continua să lupte pentru drepturile oamenilor din regiunea transnistreană. După ce a fost demis din funcție, el a fost contactat de către europarlamentarul Eugen Tomac care i-a propus funcția de consilier în Parlamentul European, ofertă pe care a acceptat-o imediat:

 „Ca angajat al Parlamentului European voi putea apăra mai departe drepturile românilor din stânga Nistrului, drepturile acestor liceeni, acestor instituții și cum am fost activ așa și voi rămâne. Voi face ca elevii noștri, părinții, profesorii să aibă acces la studii în limba română”.

Ministerul Educației de la Chișinău nu a comentat aceste acuzații. Serviciul de presă a instituției a îndemnat sursa citată să expedieze o solicitare oficială la care vor reveni cu un răspuns.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 07:50
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
27 Sept. 2023, 07:50 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Și-a arat grădina și a făcut o descoperire periculoasă. Un bărbat din satul Bobletici, raionul Sîngerei a găsit în propria curte două obuze de artilerie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. S-a întâmplat în seara zilei de ieri, în timpul lucrărilor agricole. Imediat, bărbatul a alertat autoritățile locale, conform nordnews.md.

În timp ce aram cu tractorul m-am uitat în urmă și mi s-a părut că sunt niște rădăcini de la copac. M-am dat jos, m-am uitat și am înțeles că nu e ceea ce trebuie. La început nu am știut că sunt niște obuze, credeam că sunt niște rădăcini de copac, le-am luat și le-am dat într-o parte. După ce am făcut-o, mi-am dat seama că nu e ceea ce trebuie, că nu-i lemn, dar e fier. Am știut de la bătrâni, ei spuneau că au stat pe aici rușii, nemții, dar că anume aici, în acest loc, nu am știut„, a spus Sergiu Neamțu, locuitor al satului Bobletici, r-nul. Sîngerei.

Proiectilele au fost supravegheate de polițiști până la venirea genișitilor Armatei Naționale.

Am ajuns odată cu echipa polițiștilor. Dumnealor au supravegheat locul până a doua zi dimineața. Se vede că au fost duse lupte pe teritoriul nostru, așa zic și oamenii din comunitate, că au fost lupte grele„, a menționat Liuba Gobjilă, primarul com. Coșcodeni, r-nul. Sîngerei.

Obiectele explozibile s-au dovedit a fi două obuze de artilerie cu un calibru de 75 mm.

Aici a fost un copac de nuc. El le-a găsit și nu știa ce sunt. M-a strigat pe mine și o să vezi ce sunt astea, că am găsit două țevi. Când am venit și am văzut, am înțeles că nu sunt țevi.  Am arat în grădina asta vreo cinci ani de zile și n-am dat de ele.  Au fost puse lângă acel copac ca să țină minte unde le este locul. Poate sunt aici mai multe. Bătrânii spuneau că frontul a fost pe satul Cula, iar aici era apărerea rușilor. La Baranovschi, acolo tot un tun a fost pus, dar și aici, spre Drujba.

Noi nu știm singuri de unde au apărut, de acolo, de undeva. Dumnezeu știe de unde„, au spus oamenii din localitate.

În urma inspectării terenului agricol, geniștii Armatei Naționale au detonat focoasele într-un loc sigur.

Ele sunt foarte periculoase. Fac parte din categoria II și sunt de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Periculoase”- așa și se numesc. La depistare ele nu trebuie să fie atinse sau mișcate din loc, duse în alt loc, să se aprindă focul cu ele. Se vede că ele nu au fost trase de țavă. Au fost puse, dar cred că nu au reușit să le tragă„, a comunicat Eduard Hîncu, Comandantul grupei de minare a brigăzii I de Infanterie Monotorizată.

Specialiștii avertizează oamenii să fie foarte prudenți în cazul unor asemenea descoperiri.

Sunt persoane care le iau și vor să facă niște obiecte din ele. Acesta este cuplat, e cu cartuș. Alții bat în el, pentru a face ceva și e foarte periculos.  Fiecare cetățean care depistează așa obuze sau proiectile, grenade de mână, trebuie imediat să le marcheze, să înștiințeze primarul, polițistul, să nu atingă, să nu le miște din loc„, a mai adăugat Eduard Hîncu.

În 2022, geniștii Armatei Naționale au deminat 668 obiecte explozive și au lichidat peste 14 500 de cartușe.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală