Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Statisticile și măsurile anti-COVID-19 dinaintea scrutinului parlamentar

28 Iun. 2021, 07:45
 // Categoria: Opinii // Autor:  Igor Boțan
28 Iun. 2021, 07:45 // Opinii //  Igor Boțan

Pregătirile pentru desfășurarea scrutinului parlamentar au intrat în faza finală. Comisia Electorală Centrală (CEC) a adoptat cele mai importante documente, stabilind: numărul total al cetățenilor cu drept de vot, numărul secțiilor de votare și localitățile unde pot vota cetățenii din Diasporă, numărul secțiilor de votare și localitățile aflate sub controlul autorităților constituționale unde pot vota cetățenii domiciliați în Transnistria. Pentru validarea rezultatelor alegerilor, participarea la votare trebuie să fie mai mare de 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

În condițiile crizei pandemice, în special în condițiile răspândirii rapide a variantei Delta, este important să se asigure aplicarea măsurilor antiepidemice pentru securizarea procesului electoral și asigurarea unei prezențe înalte la urnele de vot. La 3 iunie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a adoptat o Instrucțiune în acest sens.

Actuala situație pandemică din ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie este mult mai bună decât cea din ajunul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020. În luna iunie a anului curent, media zilnică a contaminărilor cu COVID-19 este de aproximativ 50 de persoane, dintre care peste 40% au fost înregistrate în regiunea transnistreană, în timp ce în ajunul alegerilor prezidențiale, în octombrie 2020, numărul contaminărilor zilnice constituia aproximativ 700.

Tabelul de mai sus arată că în timpul campaniei electorale prezidențiale, dar mai ales după aceasta, în lunile noiembrie și octombrie 2020, numărul contaminărilor cu COVID-19 a crescut brusc. Este de așteptat ca și după alegerile parlamentare numărul contaminărilor va crește. De aceea, pentru o bună administrare a procesului electoral parlamentar și aplicarea adecvată a măsurilor antiepidemice, consiliile electorale de circumscripție trebuie să ia în considerație geografia focarelor de infecție, care nu este deloc uniformă. O atenție deosebită urmează a fi acordată celor 41 de secții de votare deschise pentru cetățenii domiciliați în Transnistria, unde rata de contaminare în luna iunie a fost de aproximativ 4 ori mai înaltă decât pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale.

De asemenea, consiliul electoral de circumscripție nr.38, responsabil pentru votarea în străinătate, trebuie să ia în considerație că situația epidemiologică în cele 36 de țări unde vor fi deschise secții de votare pentru alegătorii moldoveni este foarte diferită și nu depinde în mod proporțional de gradul de vaccinare a populație din țările respective.

Tabelul de mai jos vine să confirme că factorul contagiozității cu COVID-19 în statele unde urmează să voteze cetățenii moldoveni corelează slab cu rata de vaccinare în țările respective.

Principala concluzie care se impune, pornind de la datele statistice elucidate mai sus, este că aplicarea măsurilor de protecție anti-COVID-19 este foarte importantă. Totuși, acolo unde riscurile contaminării sunt mai înalte și măsurile respective trebuie să fie pe potrivă.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
23 Sept. 2021, 15:38 // Societate //  Realitatea.md

Nicio guvernare, din toate câte s-au perindat în Republica Moldova, nu s-a remarcat prin lipsa unor intenții declarate de a reforma în vreun fel justiția, de a redresa situația și de-a spulbera pronunțata nemulțumire din societate față de acest sector. Sinceritatea intențiilor, în acest sens, s-a amestecat până la urmă deseori cu resemnarea sau a fost înlocuită, în cel mai rău caz, cu interese obscure. Va fi altfel acum? Și ce-ar trebui să se facă ca deznodământul să fie altul decât cel obișnuit. Punctul de vedere al unei magistrate, Angela Bostan, de la Curtea de Apel (CA) Chișinău, a fost expus pentru Europa Liberă.

Evaluarea poate duce și duce deja la politizare

„Eu sper că această tendință și această inițiativă de evaluare cu orice preț a judecătorilor este într-adevăr îndreptată spre a evalua obiectiv corpul judecătoresc, dar nu a subordona judecătorii politic, pentru că observ că de la o vreme încoace, de când se tot vorbește de evaluare, de când avem schimbarea guvernării, unii judecători se declară foarte bine pregătiți de acea evaluare doar prin faptul că se străduie cumva să obțină acea simpatie politică, prin anumite hotărâri convenabile politicului, prin anumite acțiuni care ar fi pe placul politicului ș.a.m.d. Această evaluare nu trebuie în niciun caz să se intersecteze cu principiul separării puterilor, în primul rând, și nu trebuie să afecteze inamovibilitatea judecătorului, garanțiile sociale ale judecătorilor. Dacă vrem o evaluare obiectivă, s-o facem pe niște criterii absolut legale, constituționale, deschise și să aibă acel judecător și dreptul la un recurs efectiv”, a explicat Angela Bostan.

Potrivit acesteia, eficiență, transparență și sporirea calității actului de justiție, dar sporirea calității actului de justiție asta nu înseamnă o hotărâre plăcută, ci o hotărâre legală și înțeleaptă. „Cum credeți Dvs., va fi pe placul politicului o hotărâre foarte bine argumentată, dar care îi dă câștig de cauză cetățeanului, dar nu autorității publice? Și, invers, va fi pe placul cetățeanului acea dorință de a nu intra în contradictoriu cu politicul sau cu administrația prin susținerea oricăror decizii la nivel administrativ și respingerea oricăror contestații asupra acestora?”.

„Dacă scopul va fi controlul asupra sistemului judecătoresc, da, dacă nu va fi, eu, ca reprezentantă a sistemului judecătoresc, voi fi absolut deschisă pentru a fi evaluată și la criteriul profesionalism, integritate și tot ce vreți și de-alde mine cred că sunt minimum jumătate din sistem. În rest, rămâne pe seama acelor politicieni care vor crea acele criterii de evaluare, să nu ajungem soarta statelor vecine, în care după acea evaluare acum stă Curtea Europeană și pe bandă rulantă emite hotărâri prin care foarte dur critică acele evaluări care au avut loc și acele criterii de evaluare care au fost puse la baza pretinselor dorințe de a se reforma justiția”, a mai adăugat judecătoarea.

Materialul integral poate fi citit pe Europa Liberă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române