Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Knockout pentru Spînu. Un ex-deputat, din Blocul ACUM acuză ministrul de duble standarde și cere demisia acestuia

25 Nov. 2021, 14:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
25 Nov. 2021, 14:11 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, susține că viceprim-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ar trebui demis „urgent”, pentru că ar avea „înțelegeri ascunse” sau „jocuri” cu Gazpromul, referitor la noul contract de furnizare a gazului natural țării noastre.

Slusari spune că ar fi o „tranzacție obscură” de achitare a datoriilor față de Gazprom cu banii publici.

„Fac apel către toate persoanele-factori de decizie privind aceasta tranzacția obscură de achitare a datoriilor față de Gazprom cu banii publici …prin strângerea datoriei Termoelectrica. Nu apelez la Andrei Spânu. Cu el m-am clarificat. Dănsul trebuie să fie cât mai urgent demis. Va veni timpul când jocurile lui cu Gazpromul va examina Procuratura independentă. Mă adresez doamnei prim-ministră, domnului ministru al Finanțelor, șefului Agenției Proprietății Publice (APP) și administratorului SA Energocom. Anume semnăturile voastre vor fi imortalizate la toate documentele, legate de acest act juridic rușinos. Semnătura lui Andrei Spînu nu va fi nicăieri, așa cum nu a semnat nimic Plahotniuc în vara-toamna anului 2014, când a fost culminarea devalizării sistemului bancar”, consideră Slusari.

Ex-deputatul afirmă că, proiectul modificării legii bugetului pentru 2021, adoptată deja astăzi de către Parlament, semnat de Natalia Gavrilița și nota informativă semnată de ministrul Finanțelor, prevăd că se alocă până la 1,7 mlrd de lei pentru majorarea capitalului social al SA Energocom, în scopul procurării gazului natural din surse alternative, dar „nici un cuvânt, despre preluarea datoriilor altei companii față de Moldovagaz”.

„Acceptând tranzacția între Energocom, Termoelectrica și Moldovagaz, voi comiteți acțiunile cu iz penal. Doamna prim-ministră și șeful APP merg în continuare pe agravarea situației, dacă APP, fiind unicul acționar al SA Energocom, va accepta semnarea acestui contract de preluare a datoriilor Termoelectrica, care prevede utilizarea nerambursabilă a mijloacelor financiare bugetare contrar destinației și care posibil încalcă prevederile legii cu privire la ajutorul de stat și nu are avizul Consiliului Concurenței. Totodată, juridic nici nu va exista garanția că Moldovagaz va indica în ordinul de plată către Gazprom că achită anume datoriile curente și nu cele istorice. Desigur, că nici pe administratorul SA Energocom nimeni nu va absolvi de la responsabilitatea pentru semnarea unei tranzacției ilicite, așa cum acum răspund penal unii boschetari, pe numele cărora Șor și Plahotniuc au înregistrat firmele-offshor, prin care au fost furați banii din cele 3 bănci”, afirmă Slusari.

Fostul deputat menționează că, încă nu este târziu să se oprească de la această metodă de restitui datoria.

Precizăm că Gazprom a notificat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă până la 24 noiembrie nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a plăților curente la timp.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 13:20
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
05 Dec. 2021, 13:20 // Actualitate //  Realitatea.md

Zeci de oameni au făcut cale întoarsă de la secțiile de votare din municipiul Bălți. Alegătorii sunt revoltați de eliminarea din cursa electorală a Marinei Tauber, dar și de faptul că scrutinul a fost suspendat pe ultima sută de metri. Unora nu le venea să creadă că astăzi nu își vor putea alege primarul, scrie nordnews.md .

Bălțenii care au venit dis-de-dimineaţă pentru a-şi exercita dreptul au găsit secțiile închise.

„Numai ce am fost la secția de vot și mi-au spus că alegerile au fost suspendate. Ce cred eu? Se vede că au rămas careva întrebări nerezolvate.”

„– Este foarte stupid. – De ce? – Pentru că este stupid bl*a. – Sunteți revoltat, sunteți de acord cu acest lucru? – Nu sunt deacord. Bineînțeles că nu!”

Decizia de a suspenda turul doi de alegeri din localitate vine după ce magistrații Judecătoriei Bălți și a Curții de Apel Bălți au anulat înregistrarea candidatei partidului „ȘOR”, Marina Tauber, iar legislația electorală prevede că turul doi al alegerilor se organizează cu doi candidaţi.

„Ce e cu această anarhie? Se consideră încă președinte.. a spus că va lupta cu corupția, dar singură..împrejur doar corupție. Noi suntem oameni, dar nu avem dreptul să votăm. Pe noi nu ne consideră de oameni. Suntem doar niște pioni, râme peste care s-a călcat și s-a mers mai departe.”

„Idioți. Cum au amânat alegerile, au putut să o facă mai devreme nu acum cu o oră înainte de scrutin. Unii oameni deja au fost, dar ei trebuiau să se ducă pentru că nimic nu era clar.”

„Sunt revoltat pentru că judecătorii sunt corupți. Cine dă bani, pe acei ei îi admit. Nu este corect. Bine că au amânat, poate ceva se va adăuga, dreptate trebuie să fie cum n-ai da, trebuie să fie dreptate.”

Președinții celor 60 de secții de votare din Bălți spun că au restituit buletinele de vot.

„Ieri am primit 1641 de buletine (de vot – notă red.). Am pregătit secția de votare după reguli, astăzi am venit la ora 06.00. Ni s-a comunicat că să întoarcem buletinele la CECE nr.2.  Am scris un anunț și l-am afișat la ușa de intrare precum că alegerile sunt anulate. Alegătorii vin, citesc și pleacă”, a spus Ala Spelciuc, președinte BESV Bălți, nr.2/25.

„Sectorul nostru a primit 1075 de buletine, le-am numărat, împachetat și le-am lăsat în safeu până dimineața. Astăzi dimineață, când am venit și am deschis sectorul, am primit informația că toate buletinele de vot le împachetăm și le ducem la biroul electoral central. Cum vedeți, secția de votare nu lucrează. Acum noi suntem pe loc, așteptăm alegătorii care nu sunt la curent ce să facă mai departe. Se miră, dar oricum le spunem informația care este, pe care am primit-o până acum și alegătorii se întorc înapoi acasă”, a declarat Natalia Procopovici, președinte BESV Bălți, nr.2/5.

Marina Tauber a contestat decizia Curții de Apel din Bălți la Curtea Supremă de Justiție.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală