Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, susține că viceprim-ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ar trebui demis „urgent”, pentru că ar avea „înțelegeri ascunse” sau „jocuri” cu Gazpromul, referitor la noul contract de furnizare a gazului natural țării noastre.
Slusari spune că ar fi o „tranzacție obscură” de achitare a datoriilor față de Gazprom cu banii publici.
„Fac apel către toate persoanele-factori de decizie privind aceasta tranzacția obscură de achitare a datoriilor față de Gazprom cu banii publici …prin strângerea datoriei Termoelectrica. Nu apelez la Andrei Spânu. Cu el m-am clarificat. Dănsul trebuie să fie cât mai urgent demis. Va veni timpul când jocurile lui cu Gazpromul va examina Procuratura independentă. Mă adresez doamnei prim-ministră, domnului ministru al Finanțelor, șefului Agenției Proprietății Publice (APP) și administratorului SA Energocom. Anume semnăturile voastre vor fi imortalizate la toate documentele, legate de acest act juridic rușinos. Semnătura lui Andrei Spînu nu va fi nicăieri, așa cum nu a semnat nimic Plahotniuc în vara-toamna anului 2014, când a fost culminarea devalizării sistemului bancar”, consideră Slusari.
Ex-deputatul afirmă că, proiectul modificării legii bugetului pentru 2021, adoptată deja astăzi de către Parlament, semnat de Natalia Gavrilița și nota informativă semnată de ministrul Finanțelor, prevăd că se alocă până la 1,7 mlrd de lei pentru majorarea capitalului social al SA Energocom, în scopul procurării gazului natural din surse alternative, dar „nici un cuvânt, despre preluarea datoriilor altei companii față de Moldovagaz”.
„Acceptând tranzacția între Energocom, Termoelectrica și Moldovagaz, voi comiteți acțiunile cu iz penal. Doamna prim-ministră și șeful APP merg în continuare pe agravarea situației, dacă APP, fiind unicul acționar al SA Energocom, va accepta semnarea acestui contract de preluare a datoriilor Termoelectrica, care prevede utilizarea nerambursabilă a mijloacelor financiare bugetare contrar destinației și care posibil încalcă prevederile legii cu privire la ajutorul de stat și nu are avizul Consiliului Concurenței. Totodată, juridic nici nu va exista garanția că Moldovagaz va indica în ordinul de plată către Gazprom că achită anume datoriile curente și nu cele istorice. Desigur, că nici pe administratorul SA Energocom nimeni nu va absolvi de la responsabilitatea pentru semnarea unei tranzacției ilicite, așa cum acum răspund penal unii boschetari, pe numele cărora Șor și Plahotniuc au înregistrat firmele-offshor, prin care au fost furați banii din cele 3 bănci”, afirmă Slusari.
Fostul deputat menționează că, încă nu este târziu să se oprească de la această metodă de restitui datoria.
Precizăm că Gazprom a notificat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă până la 24 noiembrie nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a plăților curente la timp.