Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Kremlin: Sancțiunile aplicate Rusiei nu deschid noi perspective în normalizarea relațiilor dintre Moscova și Bruxelles

12 Iul. 2021, 15:40
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
12 Iul. 2021, 15:40 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Miniștrii de externe ai UE au prelungit recent sancțiunile împotriva Rusiei introduse în urmă cu șapte ani până la 31 ianuarie 2022. În special, pentru unele bănci și companii rusești, accesul la piețele de capital primare și secundare, precum și tehnologiile de producție și explorare a petrolului este restricționat. În plus, există interzicerea importului și exportului de arme, bunuri cu dublă utilizare.

„Nu există nicio noutate în faptul că Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei. Până acum, într-adevăr, trebuie să lucrăm în condiții dificile. Desigur, astfel de decizii nu deschid în niciun caz noi perspective pentru normalizarea relațiilor dintre Moscova și Bruxelles”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov.

El a răspuns, de asemenea, la întrebarea cum se corelează acest lucru cu ideea Franței și a Germaniei despre un summit cu Rusia.

„Știți că există puncte de vedere diferite în Uniunea Europeană cu privire la construirea relațiilor cu Federația Rusă. Iar inițiativa Berlinului și Parisului nu a fost susținută de multe state membre”, a explicat Peskov.

Inițial, restricțiile au fost stabilite în 2014 pentru o perioadă de un an, în 2015 durata lor a fost legată de implementarea integrală a acordurilor de la Minsk.

„De atunci, sancțiunile au fost prelungite la fiecare șase luni timp de șase ani la rând. Moscova a ripostat, a început un curs de înlocuire a importurilor și a declarat în repetate rânduri că este contraproductiv să vorbim cu autoritățile ruse într-o astfel de retorică”, conchide Dmitri Peskov.

În iunie, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au lansat o inițiativă de găzduire a unui summit cu participarea lui Vladimir Putin, dar ideea respectivă nu a găsit un răspuns din partea altor lideri europeni.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată