Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, susţine că este pregătit pentru un dialog şi o confruntare cu SUA

18 Iun. 2021, 11:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Iun. 2021, 11:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara sa trebuie să se pregătească atât pentru dialog și confruntare cu SUA, cât și mai ales pentru o confruntare deplină. Anterior, Coreea de Nord a depășit eforturile administrației președintelui Joe Biden pentru a stabili o comunicare diplomatică.

Aceasta marchează pentru prima dată când Kim comentează direct administrația lui Biden, vorbind la o întâlnire a liderilor înalți din Phenian.

Coreea de Nord a depășit mai devreme eforturile noului guvern american pentru a stabili o comunicare diplomatică.

Reuniunea comitetului central al Partidului Muncitorilor la guvernare a început săptămâna aceasta în capitala Phenian.

Potrivit BBC, Kim Jong-un a mai spus că Coreea de Nord va reacționa „brusc și prompt” la orice evoluție și „va concentra eforturile asupra preluării unui control stabil al situației din peninsula coreeană”.

Ultimele sale comentarii vin la câteva zile după ce Kim a recunoscut oficial că Coreea de Nord se confruntă cu îngrijorări legate de lipsa de alimente.

Relația Kim Jong-un cu administrația Biden a fost până acum plină de tensiuni

Înainte de alegerile din SUA, Biden îl numise pe Kim un „tâlhar” și cu câteva zile înainte de inaugurarea lui Biden, Coreea de Nord a dat dovadă de forță cu o paradă militară masivă care a prezentat o nouă rachetă.

În aprilie, Biden a clasificat Coreea de Nord drept o „amenințare serioasă” la adresa securității globale, determinând un răspuns supărat din partea Coreei de Nord, care a subliniat că declarația reflectă intenția lui Joe Biden de „a aplica în continuare politica ostilă” față de țară. 

De asemenea, Washington a finalizat recent o revizuire a politicii sale din Coreea de Nord și a declarat că SUA vor continua să urmărească eventuala denuclearizare completă a peninsulei coreene.

„Administrația Biden a declarat că mingea se află în curtea Coreei de Nord, dar regimul Kim își servește o anumită răbdare strategică”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

Anterior, Kim l-a întâlnit pe Donald Trump, predecesorul lui Biden, de trei ori, dar discuțiile despre denuclearizare s-au oprit în cele din urmă.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 08:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 08:31 // Actualitate //  Realitatea.md

Miercuri, 13 octombrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sistemul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu, scrie Bani.md.

Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE, Termoelectrica va primi din rezerva de stat 16 500 de tone pentru producerea energiei termice și electrice.

Totodată, ministerele și alte autorități administrative centrale vor crea, în termen de 10 zile, comisii pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Vor pregăti, în termen de 30 de zile, planuri pentru asigurarea funcționalității, inclusiv a instituțiilor subordonate, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, care vor prevedea, dar nu se vor limita la: măsuri de economisire a resurselor energetice, crearea și gestionarea rezervelor de resurse energetice, adoptarea soluțiilor tehnice alternative menite să asigure funcționalitatea instituțiilor în perioada rece a anului, modificarea/ajustarea modului de operare (de exemplu în regim de muncă on- line 1a distanță) etc, vor evalua necesitățile pentru asigurarea funcționalității sectorului gestionat care nu pot fi acoperite pe interior și vor informa, în termen de 30 de zile, Comisia despre nivelul de pregătire pentru funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie