Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, susţine că este pregătit pentru un dialog şi o confruntare cu SUA

18 Iun. 2021, 11:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
18 Iun. 2021, 11:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara sa trebuie să se pregătească atât pentru dialog și confruntare cu SUA, cât și mai ales pentru o confruntare deplină. Anterior, Coreea de Nord a depășit eforturile administrației președintelui Joe Biden pentru a stabili o comunicare diplomatică.

Aceasta marchează pentru prima dată când Kim comentează direct administrația lui Biden, vorbind la o întâlnire a liderilor înalți din Phenian.

Coreea de Nord a depășit mai devreme eforturile noului guvern american pentru a stabili o comunicare diplomatică.

Reuniunea comitetului central al Partidului Muncitorilor la guvernare a început săptămâna aceasta în capitala Phenian.

Potrivit BBC, Kim Jong-un a mai spus că Coreea de Nord va reacționa „brusc și prompt” la orice evoluție și „va concentra eforturile asupra preluării unui control stabil al situației din peninsula coreeană”.

Ultimele sale comentarii vin la câteva zile după ce Kim a recunoscut oficial că Coreea de Nord se confruntă cu îngrijorări legate de lipsa de alimente.

Relația Kim Jong-un cu administrația Biden a fost până acum plină de tensiuni

Înainte de alegerile din SUA, Biden îl numise pe Kim un „tâlhar” și cu câteva zile înainte de inaugurarea lui Biden, Coreea de Nord a dat dovadă de forță cu o paradă militară masivă care a prezentat o nouă rachetă.

În aprilie, Biden a clasificat Coreea de Nord drept o „amenințare serioasă” la adresa securității globale, determinând un răspuns supărat din partea Coreei de Nord, care a subliniat că declarația reflectă intenția lui Joe Biden de „a aplica în continuare politica ostilă” față de țară. 

De asemenea, Washington a finalizat recent o revizuire a politicii sale din Coreea de Nord și a declarat că SUA vor continua să urmărească eventuala denuclearizare completă a peninsulei coreene.

„Administrația Biden a declarat că mingea se află în curtea Coreei de Nord, dar regimul Kim își servește o anumită răbdare strategică”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

Anterior, Kim l-a întâlnit pe Donald Trump, predecesorul lui Biden, de trei ori, dar discuțiile despre denuclearizare s-au oprit în cele din urmă.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:20 // În Lume //  Cristina Vlah

După ani de așteptare, situl din România Roșia Montană a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO, informează Realitatea.md. Decizia a fost luată astăzi de către Comitetul Patrimoniului Mondial, întrunit la China, în cea de-a 44-a sesiune.

Pe 4 ianuarie 2016, ministerul Culturii din România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO.

Potrivit informațiilor oficiale, valoarea universală a peisajului cultural minier Roșia Montană conține ”cel mai semnificativ, extins și divers din punct de vedere tehnic complex minier aurifer subteran roman cunoscut în lume la ora actuală, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-271 EN)”.

„În aceste momente, sărbătorim alături de comunitatea locală din Roșia Montană, a căror rezistență și determinare au inspirat o lume întreagă. Azi, toate eforturile lor sunt încununate cu cea mai importantă distincție culturală pe care o poate primi un loc de pe acest pământ: ”Outstanding Universal Value” (”Valoare Universală Excepțională”) în Patrimoniul Mondial UNESCO”, se menționează pe pagina de facebook dedicată locației.

Acest sit a fost legat de numeroase scandaluri, după ce compania Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69%, iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%. În acest sens, au fost organizate și acțiuni de proteste, românii cerând ca să fie stopate lucrările de extracție din acea zonă.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid