Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Lilian Carp: Se confirmă încă o dată că rolul lui Stoianoglo a fost de a-l elibera pe Platon

05 Oct. 2021, 08:13
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
05 Oct. 2021, 08:13 // Politica //  Realitatea.md

„Procurorul general, în loc să se ocupe cu dosarele lui Platon, Plahotniuc, Morari, se apucă de citit corespondența oficialilor europeni. Asta cade sub incidență penală și va răspunde în condițiile în care se va dovedi că s-a încălca secretul corespondenței”. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, folosește Procuratura pentru a spăla imaginea unor persoane certate cu legea, îl acuză președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Mai multe declarații au fost făcute la emisiunea „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

„Ceea ce a spus nu se deosebește de tezele din campania electorală a unor actori politici. Tot ce a scris Țârdea pe Telegram un an de zile, asta a spus în conferința de presă. Se confirmă încă o dată că rolul lui a fost de a-l elibera pe Platon”, a declarat Lilian Carp. În opinia legislatorului, Stoianoglo era obligat să vină cu o reacție la înregistrările scandaloase cu actualul adjunct al Procuraturii Generale, Ruslan Popov. „Ori gestionezi ce se întâmplă sau folosești această mașinărie în spălarea imaginii unor persoane certate cu legea”.

De cealaltă parte, analistul politic Roman Mihăeș consideră că acuzațiile lansate astăzi de Stoianoglo sunt grave și ar putea urma dosare. „E un meci din jurul PG care durează din 2009. Ne amintim cum erau luptele dintre Plahotniuc și Filat și Filat a pierdut. Am înțeles tactica lui Stoianoglo, a dat prima lovitură. „Adversarul” a răspuns, și ministrul de Externe și cel al Justiției. Mă aștept ca miciul să fie arbitrat de cineva. Stoianolgo spune niște lucruri care mi se par destul de grave. Cred că domnul Gribincea ar trebuie să vină cu o replică. Mesajul procurorului general poate să urmeze cu dosare și consecințe”, a menționat Roman Mihăeș.

„În lege scrie în ce momente poate fi scos procurorul general. Acțiunile pe care le văd acum mă fac să mă îngrijorez din nou pentru că nu înțeleg acest fanatism legat de demiterea procurorului general. Mi se pare suspicios. PG este încă un sistem corupt, dar nu se schimbă situația în jumătate de an sau un an. De ce doar pe procurorul general să fie evaluat? Să-l evaluăm poate și pe președinte. Sunt absolut convins că Stoianoglo e asigurat din punct de vedere legal din ceea ce face. M-am mirat de reacția Ministerului de Externe. Diplomații nu pot face orice vor în Moldova”, a spus și ex-ministrul adjunct de externe, Valeriu Ostalep.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 09:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 09:45 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Potrivit datelor puse la dispoziția Ministerului Educației și Cercetării de către conducătorii instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, situația epidemiologică înregistrată în ultima săptămână este următoarea:

Șase instituții sunt în carantină, dintre care 57 de clase și 37 de grupe.

Totodată, rata de vaccinare este cea mai mare la învățământul profesional tehnic (86,1%). Este urmat de învățământul superior cu 85,92%, după care învățământul primar, gimnazial și liceal cu 84,21%. Clasamentul îl încheie învățământul preșcolar cu 75,38%.

În total sunt 709 cazuri active de COVID-19 în toate treptele de învățământ din țară.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală