Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Litvinenco – acuzat că are un „interes” în frauda bancară. Soacra e la mijloc! A fost un motiv pentru recuzare în CSP

06 Oct. 2021, 15:32
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
06 Oct. 2021, 15:32 // Politica //  Realitatea.md

Maria Iovu, soacra ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, care are și calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost figurantă în dosarul „fraudei bancare”, cunoscut ca și „furtul miliardului”, pe un episod despre sustragerea a 2,3 miliarde de lei. Chiar dacă recent a fost scoasă de sub urmărirea penală de către Procuratura Anticorupție, luând în considerare că aceasta nu a fost finalizată, dosarul fiind încă pe masa procurorului de caz; ar fi fost bine dacă oficialul se abținea de la participarea ședinței extraordinare de ieri. Cel puțin de această părere este adjunctul suspendat al procurorului general, la fel suspendat, Ruslan Popov, care a ieșit miercuri, 6 octombrie curent, cu o conferință de presă.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a depus ieri o cerere prin care a solicitat recuzarea a cinci membri CSP de la examinarea sesizării depuse de deputatul PAS Lilian Carp împotriva sa. Unul din membrii recuzați a fost ministrul Justiției și asta din două motive.

„Procurorul general a adus la cunoștință că Sergiu Litvinenco este direct interesat în rezultatele procedurii, dânsul fiind în relații de rudenie cu doamna Maria Iovu care este contabilă-șefă la Victoriabank, care este figurantă în dosarul „fraudei bancare” și care recent a fost scoasă de sub urmărire penală de un procuror anticorupție. Luând în considerare că urmărirea penală nu este finalizată și acest dosar este încă pe masa procurorului, decizia dată putând fi revizuită, reieșind din probele acumulate până la finalziare, s-a considerat că este mai simplu să se scape de procurorul general. Acesta este un motiv serios și indică interesul personal al ministrului Justiției”, a declarat Ruslan Popov.

Potrivit procurorului, cel de-al doilea motiv este că oficialul nu o singură dată a avut o opinie părtinitoare față de Alexandr Stoianoglo. „Normele codului administrativ interzic participarea unei persoane care nu acționează imparțial, prin comportamentul său Sergiu Litvinenco demonstrând părtinirea. S-a expus deapreciativ în privința procurorului general. Procurorul general a prezentat o serie de declarații de la ieșirile acestuia în media. A adus cele mai odioase critici bazate pe chestiuni subiective, fără vreun suport factologic, calomnioase, false și abuzive. În condiții normale, doar acest motiv era suficient ca dumnealui să fie recuzat”.

Dorel Musteață nu ar fi avut dreptul să participe la ședința CSP. Fratele său ar figura în dosarul „fraudei bancare”.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 16:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 16:19 // Politica //  Realitatea.md

John Bolton, fostul consilier american pentru securitate națională, și-a reiterat opinia că NATO ar trebui să „lichideze regiunea transnistreană nerecunoscută” și „să facă presiuni asupra Rusiei” pentru reîntregirea Republicii Moldova. NM a scris despre asta cu referire la un articol publicat vineri, la 26 noiembrie curent, pe 19fortyfive.com, „NATO trebuie să înceapă să rezolve „conflictele înghețate” și să elimine alte combinații rusești de potențiali noi membri NATO”.

„Una dintre măsurile care ar trebui să devină prioritară este eliminarea regiunii transnistrene, formațiune artificială care este complet dependentă politic de Rusia. Făcând presiuni asupra Moscovei pentru a realiza reunificarea completă a Moldovei, îi vom abate atenția lui Putin de la Ucraina. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția internațională sporită acordată provinciilor capturate Georgia, Abhazia și Osetia de Sud”, a declarat Bolton.

Amintim că, în luna mai, într-un alt articol publicat de nationalreview.com, John Bolton a exprimat o idee asemănătoare, potrivit căreia Washingtonul ar trebui să acționeze decisiv în ceea ce privește reîntregirea Republicii Moldova.

„Moldova, strânsă între Ucraina și România, este un conflict înghețat gata să fie dezghețat. Transnistria presupusă independentă, o invenție rusă, există în afară de Moldova doar datorită prezenței militare constante a Moscovei. Doar atragerea atenției internaționale asupra acestei anomalii post-Război Rece ar putea speria Kremlinul, iar un nou guvern hotărât de la Chișinău oferă acum Washingtonului ocazia de a face un pas înainte”, a explicat Bolton la acea vreme.

În 2019, președintele american de atunci Donald Trump l-a demis pe John Bolton din funcția de consilier prezidențial pentru securitate națională. Apoi a spus că administrația sa nu a fost de acord cu multe dintre propunerile politicianului. În același an, Bolton făcuse o vizită în Republica Moldova. Se întâlnise cu actuala președintă Maia Sandu, care era prim-ministru. În timpul discuției, ar fi anunțat-o că Statele Unite „nu au nicio aspirație în această regiune”. „Vrem să vedem Moldova independentă”.

AMENINȚĂTOR! Dacă NATO se va atinge de forțele de menținere a păcii în Transnistria, trupele ruse vor intra în Odessa

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală